A terhesség több szempontból is varázslatos időszak, de az alvásidő ez alatt a kilenc hónap alatt kevesebb lehet, mint szeretné.

A terhesség alatt gyakori az alvászavar. A növekvő has, a rekeszizomra nehezedő nyomás, a gyakori vizeletürítés, a reflux betegség (GERD) és a nyugtalan láb szindróma csak néhány azok közül, amelyek megzavarják a pihentető éjszakai alvást.

A változások már az első trimeszterben elkezdődhetnek, amikor a várandós nők a szokásosnál is álmosabbnak érzik magukat a progeszteron, a petefészkek és a méhlepény által termelt hormonszint terhesség alatti megemelkedése miatt. A második trimeszter gyakran enyhülést hoz, de a harmadik trimeszterben nehéz lehet kényelmes alvási helyzetet találni. Ebben a szakaszban a magas ösztrogénszint egyes nőknél az orrszövet duzzanatát is okozhatja, ami összefüggésben lehet a horkolással és az obstruktív alvási apnoével.

terhesség alváshiány
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hogyan befolyásolja az alváshiány a terhességet?

Az alváshiány több mint kellemetlenség. Azoknál a nőknél, akik nem alszanak eleget a terhesség alatt, nagyobb a terhességi szövődmények kialakulásának a kockázata, beleértve az alábbiakat:

  • preeklampszia vagy magas vérnyomás
  • terhességi cukorbetegség
  • hosszabb vajúdási idő
  • nagyobb arányú császármetszés, különösen azoknál a nőknél, akik 24 órán belül kevesebb, mint 6 órát alszanak.

Nyugtalan láb szindróma és terhesség

A nyugtalan láb szindróma, vagyis a kontrollálhatatlan késztetés a lábak mozgatására nyugalomban, általában az idősebb felnőttek esetében fordul elő. De ez a terhesség alatti álmatlanság egyik leggyakoribb oka is. A jó hír, hogy a szülés után javul, akár már az első héten belül elmúlik.

Hogyan pihenhet eleget várandósan?

Valószínűleg sok álmatlan éjszakája lesz már a baba megérkezése előtt is, ezért fontos, hogy amíg tud, aludjon eleget. Alkalmi segítségként a vény nélkül kapható gyógyszerek meglehetősen biztonságosak. A tartósabb alvászavarok esetében hasznosak az életmódbeli változtatások, például a televízió kikapcsolása lefekvés előtt. A terhes nőknek nem szabad alábecsülniük a stressz alvásra gyakorolt ​​hatását. A stresszcsökkentő technikák elengedhetetlenek.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.