Amikor alvási problémáink vannak, gyakran a stresszt vagy a koffeint okoljuk, de az alvási zavarokat más kevésbé ismert tényezők is kiválthatják.

Alvótárs

A kutatások azt mutatják, hogy azok a nők, akik pozitív kapcsolatot ápolnak az ágypartnerükkel, jobban alszanak éjszaka. A jobban alvó férfiak pedig másnap boldogabbak lesznek. Az alvótárs általában javíthatja a biztonságérzetet, és ezáltal ösztönözheti az alvást, feltéve, hogy egyikük sem nyugtalan alvó vagy horkoló.

Ágyneműk

Amikor felveszi a pizsamát/hálóinget, az jelzi az agyának, hogy ideje aludni. Ha hajlamos az éjszakai izzadásra, válasszon pamut vagy nedvszívó anyagokat, ne pedig gyapjút vagy műszálas hálóruhát. Ha gyakrabban fázik, fontolja meg a selymet vagy a flanelt.

Fűszeres vacsora

A fűszeres ételek lefekvés előtti fogyasztása savas refluxot vagy gyomorégést okozhat, ami befolyásolhatja az alvást. Az ilyen ételek az alvási apnoe tüneteit is ronthatják – ha a gyomorsav „felszaporodik”, a nyelőcsövön keresztül irritálhatja a légutakat, ami hozzájárul a horkoláshoz. Ha gyakori gyomorégése van, annak kezelése segíthet az alvási problémák megoldásában.

alvászavar meglepő okai
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Háziállatokkal való alvás

A háziállatok szőre allergiát okozhat, de rémálmaik is lehetnek, ami miatt zajt csapnak. Ha nem akarja teljesen kizárni a háziállatokat a hálószobából, legalább tartsa őket távol az ágytól, különösen, ha alvászavara vagy allergiája van.

Forró zuhany

A lefekvés előtt forró vizes zuhanyozás vagy kádfürdő megnöveli a test maghőmérsékletét. A hőmérséklete az éjszaka folyamán természetesen csökken, de ha közvetlenül a lefekvés előtt megemeli, még tovább tart ez a folyamat.

Dohányzás

A dohányzók gyakrabban ébrednek fel éjszaka, és a dohányosok alvása nem olyan jó minőségű, mint a nemdohányzóké. Kimutatták, hogy a dohányosok négyszer nagyobb valószínűséggel számolnak be olyan alvásról, mint a nemdohányzók. A nikotin stimuláns, és a dohányzás – különösen éjszaka – akadályozza az alvást.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.