A fehér zajt generáló gépek gyártói azt állítják, hogy alkalmazásukkal javítják a baba alvását, segítenek az éber és az alvási ciklusok kialakításában, valamint a síró csecsemők gyorsabban megnyugodnak. De mi is az a fehér zaj, és hogyan segít a babának az elalvásban, a szülőknek pedig a nyugodt alvásban?

A fehér zaj olyan hang, amely elfedi a környezetben előforduló egyéb, természetesen előforduló hangokat. Úgy állítják elő, hogy kombinálják az összes hangfrekvenciát, így egyetlen hang sem tiszta és nem különbözik a többitől. Ezáltal egy halk, monoton zúgás „keletkezik”, ami segít az agynak figyelmen kívül hagyni az egyéb, kellemetlen zajokat (például kutyaugatás, hangosabb zene).

Milyen előnyei vannak a fehér zajnak?

A legkorábbi, 1990-ből származó vizsgálat eredménye szerint a fehér zaj segíthet a csecsemőknek az elalvásban. A babájuk hamar megtanulhatják, hogyan lehet az alvást összekapcsolni a fehér zajjal, és annak bekapcsolása alvásra „motiválja” őket.

baba_csecsemo_alvas_feherzaj
Forrás: pixabay.com

Melyek a fehér zaj hátrányai?

A későbbiekben olyan tanulmányok is megjelentek, amelyek kevésbé pozitívan viszonyulnak a fehér zaj hatásához. Néhány csecsemők annyira megszokhatja a fehér zajt, hogy nélküle nem is tudnak aludni. Más babák pedig egyszerűen nem szereti.

A fehér zajt generáló gépek nagy problémája, hogy még nem tudjuk, milyen hosszú távú hatásuk lehet a használatuknak. A nagyobb hangerőre beállított fehér zajú gépek növelhetik a zajjal kapcsolatos halláskárosodás kockázatát, ami a későbbiekben beszéd- és tanulásproblémákhoz vezethet.

Hogyan használható biztonságosan a fehér zaj?

A szakemberek azt javasolják, hogy először más módokkal érdemes próbálkozni a baba megnyugtatásához és altatásához. Amennyiben nem válnak be, a fehér zaj alkalmazásakor figyelembe kell venni az alábbiakat:

  • Kérjen véleményt a gyermekorvostól.
  • Mindig olvassa el a gyártó utasításait és biztonsági figyelmeztetéseit.
  • Soha ne tegyen fehér zajú eszközt, telefont vagy táblagépet a kiságyba.
  • A hangerő a minimális szintre állítsa, és soha ne legyen ennél hangosabb.
  • Csak háttérhangként használható.
  • Kapcsolja ki a gépet, ha a baba már alszik.
  • Lehetőség szerint ne használja naponta.
Forrás: pediatrics.aappublications.org
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

A hormonok játéka nem ér véget a kamaszkorral: így éljük túl a klimaxot (x)

Kamaszkor vagy klimax, egy közös bennük: a hormonális változások igencsak megviselik a szervezetet. Ha a két nehéz korszak egy időben zajlik a családban, az sajátosan feszült helyzeteket teremthet az anya-lánya kapcsolatokban. Egy édesanya vallomása.