Az alvási apnoe – egy olyan alvászavar, amelyben a légzés alvás közben rövid időre és ismétlődően megszakad – lehet, hogy nem csak az alvást befolyásolja.

Egy nemrégiben készült tanulmány régóta feltételezett összefüggést talált az alvási apnoe és az Alzheimer-kór között. A kutatók azt találták, hogy az agykárosodás ugyanott kezdődik, és ugyanúgy terjed az Alzheimer-kórban, mint az alvási apnoé esetében. A kutatók már felismerték, hogy az alvási apnoén túlmenően az alvászavarok is fontos szerepet játszanak a neurodegenerációban, mint például a csökkent alvás és a cirkadián ritmuszavar.

Napjainkban világszerte több mint 25 ember szenved az alvási apnoé (legalább 10 másodpercig tartó légzési szünet) miatt. Ez azoknál fordulhat elő, akik horkolnak, gyakran fáradtak, vagy állandóan rossz alvásról panaszkodnak.

Miért okoz az alvási apnoe kognitív hanyatlást?

Enyhe kognitív károsodásról akkor beszélünk, ha a memória annyira károsodik, hogy mások számára észrevehető, de nem eléggé ahhoz, hogy befolyásolja a mindennapi életet. Az enyhe kognitív hanyatlásban szenvedő emberek némi feledékenységet vagy amnéziát mutathatnak a közelmúlt eseményeivel kapcsolatban. Gyakran feljegyzéseket kell írniuk, hogy emlékeztessék magukat olyan dolgokra, amelyeket egyébként elfelejtenének.

Az alvási apnoe és a kognitív hanyatlás közötti összefüggést régóta gyanítják. A kutatók azonban a közelmúltban megerősítették, hogy az alvászavarban szenvedőknél már fiatalabb korban enyhe kognitív károsodás jelentkezett.

alvászavar memóriazavar
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ráadásul más tanulmányok kimutatták, hogy az alvási apnoéban szenvedőknél átlagosan 10 évvel korábban diagnosztizáltak enyhe kognitív károsodást, mint azoknál, akiknek nincs alvási légzési problémájuk. És számos más tanulmány összefüggést mutatott ki az alvási apnoe és a demencia között.

De van remény. A kutatók azt is megállapították, hogy azoknál az embereknél, akiknél az alvási légzési problémákat folyamatos pozitív légúti nyomásmérő géppel (CPAP) kezelték, körülbelül 10 évvel később diagnosztizálták a memória- és gondolkodási problémákat, mint azoknál, akiknek problémáit nem kezelték.

Honnan tudhatom, hogy alvási apnoém vagy más alvászavarom van?

Mindannyian ismerünk valakit, aki horkol – talán az Ön partnere vagy közeli hozzátartozója. Ez csak egy dolog, amire figyelni kell. Ha olyan valakivel él, akinek alvászavarai vannak, tegye fel a következő kérdéseket, hogy megtudja, szükséges-e az alvási apnoe szűrése:

  • Horkol?
  • Nehezen alszik?
  • Fáradt napközben?
  • Az alváshiány befolyásolja a napi rutint?

Ha egy vagy több kérdésre igen a válasz, beszélje meg kezelőorvosával, hogy szükség van-e az alvási apnoe kivizsgálására.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.