Ne vegye félvállról ezt az állapotot, mert ritkán az emberek árthatnak maguknak vagy másoknak, miközben alszanak, de a párkapcsolatra is negatív hatással lehet.

Mi az alvási részegség?

Az alvási részegség az alvászavar egyik fajtája. Egy szokatlan viselkedés, amely alvás közben vagy éppen ébredéskor történik. A tudatos elme nincs teljesen ébren, de a test fel tud állni, járni és beszélni. Az emberek zavartan viselkedhetnek, és úgy tűnhet, hogy részegek, de nem azok. Az alvási részegségi epizódok néhány percig vagy akár egy óráig is eltarthatnak. Minden korosztályt érinthetnek, a gyermekektől a felnőttekig.

Mi okozza az alvási részegséget?

Sok esetben nincs nyilvánvaló oka, de nagyobb valószínűséggel tapasztalhat alvási részegséget, ha:

  • nem alszik eleget
  • bizonyos gyógyszereket (például antidepresszánsok) szed
  • alvászavara van (alvási apnoe, nyugtalan láb szindróma, stb.)
  • rendszeresen fogyaszt alkoholt
  • szabálytalan az alvásrendje (például többműszakos munkavégzés)
  • mentális betegség (pánikbetegség, bipoláris zavar, poszttraumás stressz) van.

Az alvási részegség diagnosztizálása

A legtöbb embernek nincs emléke az alvási részegség epizódjairól, ezért valószínűleg nem tud segítséget kérni. Általában az emberek a párjukon vagy a családtagjukon keresztül értesülnek erről a problémáról. Ha a családtagja azt mondja, hogy furcsán viselkedik, amikor felébred, és Ön nem emlékszik erre, keresse fel orvosát. Nincs speciális teszt az alvási részegség diagnosztizálására. Orvosa azonban áttekintheti kórtörténetét, beleértve az egészségi állapotát és a szedett gyógyszereket, ami segít meghatározni a probléma kiváltó okát. Néhány embernek szüksége lehet alvásvizsgálatra. Ennek során speciális érzékelőkkel mérik az agyhullámokat, a mozgásokat, a pulzusszámot alvás közben.

alvási részegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hogyan kezelhető az alvási részegség?

Néhány ember számára az egészséges alvási szokások kiküszöbölhetik az alvási részegség epizódjait. A rendszeres alvásütemezés az egyik legjobb módja az alvás javításának és az alvási zavartság gyakoriságának csökkentésére. A jobb alvás (és az alvás részegségének elkerülése) egyéb módjai:

  • az alkohol- és koffeintartalmú italok kerülése, különösen lefekvés előtt néhány órával
  • a táblagépek, okostelefonok, számítógépek és egyéb képernyők kikapcsolása legalább egy órával lefekvés előtt
  • tartsa a hálószobát sötétben, csendben és hűvösen.

Ha ezek nem elegendők, beszéljen orvosával, mert esetleg gyógyszerre lehet szüksége a probléma csökkentése vagy megszüntetése érdekében.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.