Ha ma túl későn kerülsz ágyba, holnap fáradtan fogsz ébredni. Ha holnap fáradt vagy, egyre csak nő benned a feszültség. Ezért holnapután ismét csak forgolódsz majd éjszaka, ahelyett, hogy édesdeden aludnál. A hétvége pedig nem elég, hogy behozd a lemaradást. Szóval adunk inkább 7 tippet, hogy egész héten jól aludj.

Aludni mindennap kell

A pihentető és mély alvásra mindennap szükségünk van ahhoz, hogy egészséges, kiegyensúlyozott, boldog életet élhessünk. Alvás közben ugyanis az egész testünk pihen, a szívünk lassabban ver, és az izmaink is ellazulnak. Az agyunk ilyenkor rendszerezi az információkat és regenerálja önmagát. Persze az alvásigény egyénileg és az életkor, élethelyzet függvényében változhat, de az már tudományosan is bizonyított, hogy aki tartósan 6 óránál kevesebbet alszik naponta, hosszú távon a mentális, lelki és fizikai egészségét egyaránt rombolja. 

Sok stressz, kevés alvás – és fordítva

Gyakran úgy érezzük, hogy állandó rohanásból áll az életünk, hiszen egyik feladat elvégzése után máris várnak ránk az újabb teendők, és nekünk szinte semmire sincs időnk. Este holtfáradtak vagyunk, hiába szeretnénk, nincs energiánk felszabadultan játszani a gyermekeinkkel, vagy csak egy jót nevetni a szerelmünkkel. A fáradtság ellenére nem tudunk elaludni, hiszen annyi gondolat zakatol az agyunkban, hogy képtelenek vagyunk ellazulni és kikapcsolni. Ezt az ördögi kört azonban csak mi tudjuk megszakítani – és tegyük is meg, hogy kiszabaduljunk ebből a negatív spirálból!

Összeszedtünk pár segítő tanácsot, hogy jusson a hét minden napjára. Persze egy nap nem csak egyet lehet alkalmazni: próbáld ki az összeset, és tapasztald ki, neked mi segít igazán! Azt, ami bevált, alkalmazd rendszeresen, és legyen egy saját, állandó alvásrutinod, hogy mindennap kipihenten ébredhess!

  1. Vegyél egy nyugtató fürdőt! Egy hosszú és fárasztó nap után jólesik elnyúlni a fürdőkádban. Az aromaterápiás olajokkal illatosított fürdő ellazítja a testünket, megnyugtatja a lelkünket.
  2. Hallgass meditációs zenét! Egy kellemes meditációs zene, de akár a kedvenc playlistünk hallgatása is segít elterelni a figyelmünket a negatív dolgokról, és lecsillapítja az elménket. A kavargó gondolataink általában megnehezítik az elalvást, ám ha ellazulunk, könnyebben elálmosodunk. Amíg zenét hallgatunk, meggyújthatunk néhány illatgyertyát vagy füstölőt, ami még barátságosabbá és kellemesebbé varázsolja az otthonunkat.
  3. Lélegezz helyesen! Testünknek, lelkünknek segít lelassulni, ha odafigyelünk a légzésünkre. Nyugodtan és lassan szívjuk be a levegőt, kicsit tartsuk bent, majd lassan fújjuk ki – ez a gyakorlat segít az agyunknak lecsendesedni és megnyugodni.
  4. Húzz pihe-puha, meleg, természetes anyagú ágyneműt! A megfelelő hálószobai környezet elengedhetetlen a nyugodt alváshoz. Legyen az ágyneműnk puha és illatos, sötétítsünk be, teremtsünk csendet magunk körül, és állítsuk be az alváshoz ideális, 18-20 fok közötti hőmérsékletet is.
  5. Légy hálás! Lehet, hogy első hallásra furán hangzik, de elalvás előtt gondoljuk át, miért lehetünk hálásak. Miközben azokat a dolgokat keressük, amelyek örömmel töltenek el bennünket, egyre inkább kiszorítjuk a nyomasztó és gyötrő gondolatainkat.
  6. Ne kütyüzz a hálóban! Az okostelefon, a TV és a számítógép képernyőjének kék fénye gátolhatja az alvást segítő hormon, a melatonin termelődését, ezért lefekvés előtt semmiképpen se nézzük túl hosszú ideig a képernyőt. Halkítsuk le a telefonunkat, ne zavarjon minket az üzenetek pittyegő hangja! Olvassunk inkább könyvet vagy újságot!

Ha nem tudsz aludni, segíthet a Sedacur forte

Ha a mindennapi alvástippek ellenére is előfordul, hogy egy-egy stresszesebb időszakban nem tudsz elaludni, vagy felébredsz éjszaka, átmenetileg fordulhatsz a gyógynövényekhez is. Ilyen nyugtató, altató hatásukról közismert gyógynövények – a macskagyökér, a komló és a citromfű – kivonatát tartalmazza a Sedacur forte. Ez a növényi gyógyszer feszültségoldó hatásának köszönhetően nappal alkalmazva nyugtató hatású, este pedig segíti az elalvást, és nyugodt, pihentető alvást biztosít. A Sedacur forte nincs negatív hatással a koncentrációra, ezért nem kell attól tartanunk, hogy napközben tompul a figyelmünk, és az autóvezetéshez szükséges készségeket sem befolyásolja negatívan. A Sedacur forte recept nélkül kapható a patikában.

 

Sedacur forte
Sedacur forte – Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.