Az alvásszakértők szerint a rövid alvásszakaszok, vagyis a mikroalvás egy potenciálisan veszélyes, de gyakori állapot.

Fontos felismerni, hogy ez történik, valamint azokat a helyzeteket, amelyek ezt okozzák. Érdemes komolyan venni a mikroalvás veszélyeit, hiszen jelentős számú autó- és ipari balesetet okoz.

Mi az a mikroalvás?

A mikroalvás nagyon rövid alvási időszakokat foglal magában, amelyek akár 30 másodpercig is tartanak – és nem mindig veszi észre, hogy megtörténik. Ez akkor fordulhat elő, amikor a kanapén ül, tévét néz vagy könyvet olvas, de veszélyes, amikor az autó volánja mögött vagy egy gyártósor kapcsolójánál ül.

Mi okozza a mikroalvást?

A mikroalvás egyértelmű jele annak, hogy több pihenésre van szüksége, vagyis a leggyakoribb oka az alváshiány. Amikor az alvásból „vesz el” időt más tevékenységekre, az agya fáradt marad, és keresi a kimaradt alvás pótlásának lehetőségét. Végül az agy megpróbálja proaktívan elaltatni, és ez gyakran veszélyes helyzetekben (például vezetés közben) is megtörténhet. De a pihenés hiánya nem az egyetlen ok, ami miatt a teste alvásra vágyik. Egyéb tényezők, amelyek kiválthatják a mikroalvás epizódját, a következők:

mikroalvás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix
  • alkoholfogyasztás
  • bizonyos betegségek (vérszegénység, szívelégtelenség, vese- és májbetegség, Parkinson kór, stroke, stb.)
  • nyugtató vagy hipnotikus hatású gyógyszerek, például antihisztaminok vagy altatók szedése
  • olyan kóros egészségi állapot, amely befolyásolja az alvást, például alvási apnoe vagy krónikus álmatlanság
  • éjszakai műszakban történő munkavégzés.

A mikroalvás tünetei

A mikroalvás epizódjaira utaló figyelmeztető jelek a helyzettől függenek. Ha például vezetés közben történik meg, előfordulhat, hogy nem emlékszik arra, látta-e az út egyes részeit. Ha az ablak kinyitásával vagy zenehallgatással kell küzdeni az ébren maradásért, az egy másik jelzője annak, hogy az agya megpróbálja elaltatni.

Hogyan lehet megelőzni a mikroalvást?

A mikroalvás megelőzésének első lépése az, hogy felismerje, mikor fáradtak, hiszen ennek a következményei nagyon súlyosak lehetnek - potenciálisan veszélyezteti az emberek biztonságát, beleértve a sajátját is. Ha fáradt vezetés közben, keressen egy biztonságos parkolót, ahol szundíthat egy kicsit, hogy felfrissüljön. Továbbá ne hagyatkozzon olyan stimulánsokra, mint a koffein, hogy ébren tartsa magát, valamint lehetőség szerint kerülje az álmosságot okozó gyógyszereket és alkoholt olyan időszakok előtt, amikor ébernek kell lennie.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.