Kellemetlen, ha az éjszaka közepén át kell öltöznie vagy ágyneműt kell cserélnie, de sajnos sok embernél az éjszakai izzadás gyakran megzavarja az alvást.

Az éjszakai izzadás olyan erőteljes lehet, hogy átáztathatja a hálóruháját és ágyneműjét, függetlenül a hálószobája hőmérsékletétől. Különféle tényezők okozhatják, de a legtöbb kiváltó ok hatékonyan kezelhető.

Az éjszakai izzadás gyakori okai

Az éjszakai izzadás az alábbi okok bármelyikére vezethető vissza:

  • menopauza
  • fertőzések (például megfázás, influenza)
  • cukorbetegség vagy depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek, egyes daganatos megbetegedések kezelésére használt hormonterápia és hormonblokkoló szerek
  • hormonális egyensúlyhiány
  • autoimmun rendellenességek
  • obstruktív alvási apnoe
  • neurológiai problémák, szorongásos zavarok és stressz
  • kábítószerrel való visszaélés és függőség
  • a daganatos betegségek bizonyos típusai.
éjszakai izzadás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mit tehet az éjszakai izzadás enyhítésére

Az életmódváltás bizonyos esetekben enyhíti az éjszakai izzadást. Például, ha a reflux betegség okozza az éjszakai izzadást, kerülje az evést közvetlenül lefekvés előtt, és emelje fel az ágy feji részét. Ha perimenopauzában, menopauzában vagy más, hormonális egyensúlyhiányon alapuló betegségben szenved, általános egészségi állapotának megőrzése a szív- és érrendszeri funkciók, az étrend és a testsúly tekintetében segíthet a tünetek befolyásolásában.

Hogyan befolyásolhatja étrend az éjszakai izzadás tüneteit?

A kiegyensúlyozott étrend és a szélsőségek elkerülése a táplálkozásban fontos az egészség szempontjából. Segíthet megelőzni bizonyos betegségek kialakulását, és segíthet bizonyos egészségi állapotok kezelésében, amelyek tünetként éjszakai izzadást okoznak. Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket általában kerülni kell, mivel ezek csak ronthatják az egészséget. Ezek közé tartoznak a feldolgozott élelmiszerek, a fűszeres ételek, az alkoholos és a koffeines italok.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Az éjszakai izzadás legtöbb oka nem komoly, de van elég más ok is, amelyek miatt ki kell vizsgálni (például ha egy hétnél tovább tart és nem nyilvánvalóan vírusos betegséggel kapcsolatos). Az éjszakai izzadás orvosi kezelése az októl függően változhat. A kiváltó ok kezelése a tünetek enyhítésének módja. Tehát ha tartós éjszakai izzadása van, keresse fel háziorvosát.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.