Időnként mindenki tapasztal nehézséget az elalvás vagy az alvás során. De ha rákkezelésen vesz részt, akkor különleges szükségletei lehetnek az alvással kapcsolatban.

A kemoterápiához használt gyógyszerek fáradtságot vagy kimerültséget okozhatnak, így napközben szunyókálhat vagy aludhat, ami az éjszakai elalvási vagy alvási nehézségekhez vezethet. Ezenkívül bizonyos gyógyszerek, amelyeket a kemoterápia mellékhatásainak leküzdésére szedhet, hozzájárulhatnak az alvási problémákhoz. Egyes hányinger elleni gyógyszerek álmosságot okozhatnak, míg más gyógyszerek (például szteroidok) energikussá tehetik és ezáltal akadályozhatják a pihentető alvást. Néha az álmatlanságot a daganatos megbetegedés diagnózissal és kezeléssel járó stressz és feszültség okozhatja.

Gondolja át a lehetséges okokat

Amennyiben néhány napnál tovább fennáll a probléma, alaposan fontolja meg, mi lehet a probléma gyökere, mi akadályozhatja meg a jó éjszakai alvást (például a túl késői koffeinfogyasztás). Ha úgy gondolja, hogy a gyógyszerei alvászavarokat okoznak, feltétlenül beszélje meg ezt a kezelőorvosával.

álmatlanság rákkezelés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Fontos, hogy soha ne változtasson semmit a gyógyszerein anélkül, hogy előtte megbeszélné vele. Az egyik hasznos lépés, ha körülbelül egy hétig vezet egy alvási naplót, amelyben feltérképezi az elalvás és az ébrenlét időpontjait, valamint azt, hogy Ön szerint mi okozhatja álmatlanságát.

Tippek az alváshoz

Íme, néhány tipp, amelyek segíthetnek elaludni vagy jobban aludni:

  • a lefekvés előtti utolsó két órában ne egyen és ne tornázzon, ehelyett válasszon olyan tevékenységet, amely ellazítják (például hallgasson nyugtató zenét, olvasson)
  • tartsa a hálószobáját sötéten, csendesen és hűvösen
  • az ágyat csak alvásra vagy intimitásra használja, tévénézésre vagy olvasásra ne
  • tartsa be az alvási rutint
  • korlátozza a nappali szunyókálást egy órára vagy kevesebbre
  • próbálja ki az enyhe vagy mérsékelt fizikai tevékenységet (például 20 perces séta naponta)
  • törekedjen a koffeinfogyasztás csökkentésére vagy megszüntetésére, és kerülje az esti koffeint
  • próbáljon meg különféle izomcsoportokat megfeszíteni, majd teljesen ellazítani, hogy enyhítse a feszültséget a testében.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.