Bár a legtöbben az elalvást várjuk a napunkban, a reggeli ébredés is lehet pozitív élmény. Mit tehetünk azért, hogy kipihenten ébredjünk?

A Healthline.com cikkéből szemezgetve rájöhetünk (a nyilvánvalóra), hogy bizony az elalvás nagyban kihat a következő reggelünkre. Miket (nem) érdemes tenni lefekvéskor?

Alkoholfogyasztás

Ugyan egy pohár bor kisimítja az idegeinket és segít az elalvásban, nem jó, ha minden este így telik, mert az alkohol meggátolhatja az agyunkat abban, hogy elérjék a REM-fázist (ekkor történik az álmok túlnyomó többsége) és a mélyalvást.

Kávé

A lefekvés időpontja előtt hat órával már nem érdemes kávét inni, javasolja az AASM, mivel ez legalább egy órával lecsökkentheti az alvásidőnket.

Azonban más a helyzet a kávéval akkor, ha az a reggeli rutin része. Hasznos ugyanis esténként előkészíteni a kávéfőzőt, megtölteni a kotyogóst, hogy reggel félálomban már csak a legszükségesebb mozdulatokat kelljen megtenni ahhoz, hogy a frissen főtt csoda a csészénkbe kerüljön. Ezzel időt is spórolunk és csökkentjük az esélyét annak, hogy félig ébren esetleg valamit elrontunk. Fontos, hogy kávé előtt igyunk egy nagy pohár vizet, mert előbbi dehidratálja a szervezetet, a folyadék viszont szükséges a kiegyensúlyozott reggelhez (és persze naphoz.)

Előkészületek

Sokunknak nem megy, pedig nagyon hasznos kiválasztani esténként a másnapi ruháinkat. Ekkor még több időnk van rá, mint reggel lesz, át tudjuk gondolni, mit is szeretnénk majd viselni, milyen idő lesz, és ismét csak megspóroljuk magunknak a kapkodást és a felesleges stresszt. Ez nem csak a ruhákra vonatkozhat. Készítsük össze a reggelinket, a táskánkat, a munka utáni teendők listáját vagy bármit, amire a nap során szükségünk lesz, hogy induláskor már csak fel kelljen őket kapni. Ennek hála nem fog zakatolni az agyunk lefekvéskor, hogy nehogy otthon felejtsünk valamit.

Képernyők - off!

Nem javasolt laptopot vagy telefont bámulni lefekvéskor, még ha sokan ezt is tesszük. Jobb, ha legalább egy-két órával elalvás előtt megszabadulunk a készülékektől, mert a kék fény megakadályozza a melatonintermelés megindulását - ez a hormon nélkülözhetetlen az alváshoz.

Fontos a szobahőmérséklet

Melegben nem kellemes aludni, mert nyugtalanná válunk tőle, az alváshoz javasolt ideális szobahőmérséklet 18-19 fok körül van.

reggel ébredés
Forrás: unsplash.com

Ébredés után

  • mondjunk nemet a szundi-opcióra, mert az nem fog segíteni a felkelésben
  • bármilyen kecsegetető is, ne a telefonunk legyen az első
  • engedjünk be egy kis fényt
  • vessük be az ágyat, így csökken az esélye annak, hogy reggeli után esetleg visszadőlünk
  • ha van rá lehetőségünk és nem zavarunk vele senkit, hallgassunk valamilyen energikus zenét
  • mozgassuk át a tagjaidainkat, nyújtózzunk
  • mossuk meg az arcunkat hideg vízzel
  • öltözzünk fel, amint lehet, mert a pizsama is kísértés

Rutin

Kevesebb eséllyel merülünk bele majd a sorozatnézésbe vagy olvasásba este, és reggel pedig mindenre lesz időnk, és nem kell a busz után szaladni majd, ha van egy jól bejáratott menetrendünk.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.