A diszfunkcionális családokban az egység helyét a rossz érzések, szerepek és játszmák veszik át.

Minden család rendszerként fogható fel, melynek megvannak a maga szereplői és az egymáshoz való viszonyuk határozza meg, hogy pozitív vagy éppen negatív egy adott család dinamikája. Egy diszfunkcionálisan működő család - sok esetben - első ránézésre teljesen egészségesen működő rendszernek tűnik, ám ezt a látszatot az évek alatt megtanult és berögzült viselkedési szokások tartják fent.

diszfunkcionális család
Forrás: unsplash.com

Mit jelent ez?

Ezekben a családokban nem lehet nyitottságról és rugalmasságról beszélni, mert igen zárt és merev falak húzódnak a bizonyos szerepek között, ez pedig titkolózáshoz, kimondatlan érzésekhez és igényekhez vezetnek. Nagyon jellemző ezekben a családokban az alá- és fölérendeltségi viszony, melyek bizonyos felvett szerepekben öltenek testet.

A legjellemzőbb szerepek

  • Békehozó: villámhárítóként működik a családban két, egymással konfliktusban álló fél között

  • Fekete bárány: ő az, akit a családban felmerülő problémákért hibáztatni lehet, mert addig is, amíg ő van célkeresztben, nem kell a valós problémákkal foglalkozni

  • Üldöző: egy erős akaratú, esetenként agresszív családtag, aki nem feltétlenül fizikailag, sokkal inkább lelkileg gyakorol nyomást a vele együtt élőkre

  • Áldozat: aki sokszor erején felül a hátán cipeli az egész családot.

Borítókép forrása: freepik.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.