Egyes tanulmányok szerint az iskolában is jobban teljesítenek azok a gyermekek, akiknek édesapjuk minőségi időt tölt velük.

Érdekes jelenség, hogy világszerte nő az egyedülálló apák száma, ahogy azoké a családoké is, ahol az apa marad otthon gyesen a gyerekkel. Kétség nem fér hozzá, a legideálisabb egy gyermek életében, ha a két szülős modellben nevelkedhet, minőségi időt tud tölteni mindkét szülőjével és az otthon mentes a konfliktusoktól. Ez azonban az esetek csak nagyon kis százalékában valósul meg maradéktalanul.

apaszerep
Forrás: unsplash.com

Rengeteg az egyedülálló szülő, a csonka család, a mozaik család, és hazánkban 22.000 gyerek állami gondoskodásban él. Most csak azt vizsgáljuk, milyen előnyökkel, pozitívumokkal jár egy gyerek életében ha az apa ilyen vagy olyan formában de szerves része az életének.

Egy amerikai gyermekorvos páros vizsgálta több családon keresztül az apák szerepét, és arra jutottak, hogy a férfiak kényelmet és biztonságot nyújthatnak a gyermekek számára, valamint ösztönözhetik a függetlenséget és a felfedezést is. Az anyák és apák teljesen más kompetenciákban erősek, ez tény. Tehát a tanulmány nem azt hangsúlyozza, hogy az anya szerepe kevésbé lenne fontos! Az apák merészebb, „durvább” játékokat játszanak, többet mernek a természetben felfedezni, táborozni így egész más oldalukat erősítik a gyerekeknek. Míg az anyától az otthon melegét kapják, addig az apák általában jobban az életre nevelik őket, hogy bármilyen helyzetben kiálljanak magukért. A tanulmányban érintett apákkal rendelkező gyerekek általában jobban teljesítettek az iskolában, kevesebb bajba kerültek, távol tartották magukat a drogoktól, és jobb döntéseket hoztak a partnerek kiválasztásakor.

Az éveken átívelő vizsgálat azt is megállapította, hogy a kispapák éppúgy áteshetnek szülés/születés utáni depresszión, mint az anyukák. Főleg a fiatal apukák esetén igaz ez, akiknek hirtelen kell ezáltal igazán felnőtt szerepbe lépniük.

Az pedig, hogy az apák kevesebbet tudnának nyújtani a gyermek érzelmi fejlődésében, mert kevésbé empatikusak vagy érzékenyek, megdőlt. Nem az ember neme dönti el, hogy mennyire nyitott másokra, hogy mennyire működnek szenzitíven a szülői radarjai. Sokkal inkább a társadalmi elvárások, befagyott minták vagy a korábbi neveltetés határozza meg, hogy valaki mennyire odaadó. Üdvözlik a szakértők azokat a férfiakat, akik képesek kilépni a skatulyákból a gyereknevelés terén is.

Forrás: https://www.healthline.com/health-news/why-fathers-are-important-to-children
Borítókép forrása: unsplash.com