A mozaikcsalád hatalmas kihívást jelent minden résztvevő számára. Nem egyszerű egyik szülőnek sem, de a gyerekeknek is meg kell küzdenie egy teljesen új helyzettel. Katharina Wolf családterapeuta ad néhány tippet, hogy mindenkinek könnyebb legyen az új családban.

Adj időt mindenkinek

A családterapeuta  szerint ha az elején elrontjuk, sokkal nehezebb lesz helyrehozni a dolgokat. Ezért azt ajánlja, mindenképp adj időt magadnak és a többieknek is. Ne várj túl sokat és ne nyomaszd se magad, se a család többi tagját azzal, hogy mindg mást vársz el. Néha csak egy kis idő kell, hogy mindenkiben leülepedjenek az érzelmek.

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay

Tisztázd a megszólítást

Ki anya és ki apa? Ez a két megszólítás a biológiai szülőké kell hogy legyen és még véletlenül se legyen benned rossz érzés amiatt, hogy nem leszel "anya" a párod gyerekei számára. A gyerekek éppolyan boldogok lesznek, ha szüleik új párjait a keresztnevükön szólítják és ez az érzelmeiket sem befolyásolja. Gondolj mindig arra, neked milyen lenne, ha hirtelen mást is anyának hívna a gyereked!

Tiszta szerepek

A nevelés és a szabályok kérdése mindig sarkallatos pont egy mozaikcsaládban. Nyilván nem célszerű szembemenni a vér szerinti szülők nevelési elveivel, hisz a gyereket is összezavarja. A legjobb, ha tisztázod a pároddal, mi az, amiben az ő gyerekével kapcsolatban te döntesz. Ha bizonytalan vagy, inkább kérj egy kis időt és beszéljétek át a pároddal a kérdéses dolgokat.

A gyerekek döntsenek, mit akarnak tőled

Soha ne próbáld meg helyettesíteni a vér szerinti szülőt! Hogy milyen szereped lesz a párod gyerekének az életében, azt az idő fogja eldönteni és nagyban a gyerek döntése lesz, ami szép lassan alakul ki. Hiába próbálsz a "barátnője" lenni a párod lányának, ha neki épp egy felnőtt tanácsára van szüksége. Persze arra is ügyelj, hogy a te személyes tered se sérüljön. Tisztázd például a háztartási szabályokat már az elején, itt egy kicsit szabadabb a tér, mint a nevelési elvekben.

Idő kettesben

Teljesen természetes, ha a párod gyereke a pároddal kettesben szeretne egy kis időt eltölteni. A gyerekeknek szüksége van a biztonságra, arra, hogy a válás okozta veszteség érzés ne uralkodjon el rajtuk. Ne vedd a szívedre, ha nélküled töltenek időt kettesben. Ugyanilyen fontos a pár közös időtöltése is: ilyenkor a gyerekeknek is meg kell érteni, hogy nektek is szükségetek van a közösen eltöltött időre.

Borítókép forrása: Pixabay

 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.