Szakértők szerint a családok hatalmas érzelmi előnyöket élveznek, ha tagjai rendszeresen étkeznek együtt: a családi kommunikáció jobb, az emberek táplálóbban esznek, és a gyermekek viselkedése összességében fegyelmezettebb. Mindez azt jelenti, hogy a háztartásod kevésbé stresszhelyzet, mint harmonikus oázis.

Kezdjétek a szupermarketben

Ha nem te vagy a család elsődleges bevásárlója, akkor párod mellett látogasd meg a szupermarketet, és győződj meg arról, hogy a bevásárlókosár olyan ételeket tartalmaz, amelyek tetszenek neked, és amelyek beleillenek az étkezési tervbe is. Ez növeli annak esélyét, hogy az otthon készített ételek vonzóak lesznek számodra, és segítenek elérni a fogyás és a vércukorszint szabályozására vonatkozó céljaidat.

Csökkentsd a rossz minőségű alapanyagokat a szekrényben

Ha nem te végzed az összes háztartási élelmiszer vásárlást, akkor úgy érezheted, mintha nem nagyon tudnád ellenőrizni, hogy a csábító ételek belépnek-e a házadba. Másrészről az is lehet, hogy vonakodsz az összes ócska étel betiltásától és a „büntetéstől” . Van egy középút: kérd meg a család vásárlót, hogy ezeket a csábító ételeket kisebb méretben hozzák haza, például egy torta felét, az egész helyett - például egy kis fagylaltot és egy kis zacskó csipszet. Ha végül mégis belemerülsz ezekbe a tételekbe, akkor legalább egy automatikus limited lesz.

Hozz létre egy füzetecskét a kedvenc egészséges receptjeidből

Kérd meg a háztartásod minden egyes tagját, hogy kutasson szakácskönyveket, ételújságokat és az internetet olyan egészséges receptekért, amelyek vonzónak tűnnek. Próbáld ki őket, és tedd a legjobbakat a receptfüzetbe. Tanítsd meg minden családtagodnak, hogyan kell elkészíteni ezeket az ételeket - vagy legalábbis azokat, amelyeket választottál -, hogy a napi főzési feladatok ne csak egy emberre háruljanak. Minél jobban részt vesznek (és büszkék) a családtagok a főzésben, annál szórakoztatóbb lesz az egészséges táplálkozás.

Több zöldséget

Azon az estén, amikor a vacsora fő étele nem felel meg az étkezési tervednek, teríts köretként egy nagy tál nyers vagy párolt zöldséget az asztalra. Vegyünk csak egy kis adagot az előételből és a zöldséget extra segédletként. A családod többi tagja valószínűleg nem lesz olyan aprólékos az egészséges táplálkozással kapcsolatban, mint te, de ez rendben van. Amikor ezt a fajta rugalmasságot meglátják rajtad, mindenki megfontolja a váltást.

Képek forrása: pixabay.com

 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.