Sajnos az alkohol mértéktelen fogyasztása az emberiség nagy problémája, számtalan családot tesz tönkre, fiatalokat sodor veszélybe és nehéz kigyógyulni a függőségből.

Az alkohol olyan folyamatokat indít be a szervezetben, amiről a legtöbben nem tudunk. A kellemes tudatmódosulás, az ellazulás, a tompaság, a jókedv, más esetben az agresszió és a fejfájás ismert szimptómák. De a test mélyében egészen komplex és veszélyes folyamatok zajlanak.

Forrás: pexels.com
  • Az alkohol befolyásolja az agyat. Pusztítja az idegsejteket és komoly változásokat idézhet elő a frontális lebenyben, növelve a hallucináció, az emlékezetkiesés, az agresszió és a szorongás kockázatát. Csökken a reakcióidő, ami vészhelyzetben akár halált is okozhat.

  • Az alkoholbetegek körében sokkal gyakoribbak a daganatos megbetegedések. Valószínűleg az immunrendszer gyengítésével és a májsejtek pusztításával van összefüggésben, hogy esetükben gyakoribb a torokrák, a szájüregi rák és a mellrák.

  • A túl sok alkohol mind a máj, mind a hasnyálmirigy szöveteit tönkreteszi. Ezek pedig fontos emésztési és hormontermelő szervek, a máj ráadásul méregtelenít is. Sajnos a tünetek sokáig lappanganak, és már csak akkor észlelhető a probléma, amikor már késő. Ilyenkor az érintett szerv menthetetlen.

  • Az alkoholizmus a szív- és érrendszer esetében is káros változásokat idézhet elő. Gyakoriak az erek sérülései, a vér megváltozó összetétele miatt pedig további szervek károsulnak.

  • Az alkohol veszélyes az ivarszervekre is. Egyrészt csökkenti a libidót, de terméketlenséget vagy ivarszervi diszfunkcióit is okozhat.

  • A mozgásszervrendszer is komoly bántalmakat szenved. Az izom- és a csontszövet leépül, kiürülnek az ásványi anyagok, a csont vékonnyá és törékennyé válik, a tartás megromlik, halmozódnak a fájdalmas vázrendszeri elváltozások.

  • Az alkohol kihat a vércukorszintre is. Hatására a cukor nem ürül ki vagy az inzulintermelés borul fel. Ez rövidtávon inzulinrezisztenciához vezet.. Ezt követi a 2-es típusú cukorbetegség, amelynek számos halálos szövődménye van.

Az alkoholt tehát mértékkel kell fogyasztani. Természetesen nem az egy pohár bor elfogyasztása jelent gondot a vacsora mellett, vagy ha a születésnapunkon kicsit átadjuk magunkat a vidámságnak. De nem árt észben tartani a fenti hatásokat!

Forrás: https://www.healthline.com/health/alcohol/effects-on-body?fbclid=IwAR2FHpmKmyd4JlREIOdqUYvIjKGal1EbUJ5i8SHnDOpij-G_rO91tkQ45yY#Central-nervous-system
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.