A maszturbáció a tudomány szerint is egy teljesen normális és szükséges folyamata az emberi természetnek. Amikor a hormontermelés elindul a tinédzsereknél, akkor a szexuális késztetés is megnő, az ember elkezd rájönni, hogy örömet okoz számára a saját testének megérintése, a genitáliák felfedezése.

Ez nemhogy nem káros, de kimondottan fontos a szexuálpszichológusok szerint, hiszen mindenkinek tisztában kell lennie, mi okoz örömet számára, milyen területei érzékenyek és melyek nem, mi az, ami esetleg kellemetlen. Így a későbbi szexuális kapcsolataiban sokkal nyitottabb és kommunikatívabb tud majd lenni.

maszturbacio_fuggoseg
Forrás: pexels.com

A maszturbációs tevékenység kóros formája az önkielégítés-függőség, bár ez klinikailag nem igazolt vagy elfogadott mentálhigiénés állapot, mégis sok szakember tud ilyesmiről. Sőt, néha átlag emberként is hallhatunk arról, hogy valaki nem tud leállni vele. A szakemberek szerint inkább kényszerről van szó, semmint függőségről. Megijedni senkinek nem kell, nem azt jelenti a függőség, hogy valaki szeret masztrbálni, ezért naponta többször élvezettel teszi mindezt. A kényszeres önkielégítésnek más jellemzői vannak:

  • Egy-egy önkényeztetés túl sok időt és energiát vesz igénybe, tehát nem felszabadult tevékenység, inkább görcsös, rögeszmés.

  • A tevékenységet nem tudja leplezni, akár munkahelyén, vagy otthoni környezetében is jele van mások számára is.

  • Leküzdhetetlen kényszert érez a maszturbálásra, emiatt akár napirendjét is átszervezi, lemond dolgokat, otthagy tevékenységeket.

  • Nyilvános helyen, kényelmetlen, illetlen módon is maszturbál.

  • Mindig alig várja, hogy hazaérjen és neki kezdjen.

  • Akkor is maszturbál, ha nem érzi a vágyat.

  • Negatív érzelmek társulnak a tevékenységhez: szégyen, harag, bűntudat, szorongás.

  • A gondolatai is állandóan a maszturbáción járnak.

A függőség oka egyelőre nem tisztázott. A maszturbáció stresszoldással jár normál esetben, jó érzést vált ki, orgazmushoz vezet, ám ez az addiktív formájánál nem feltétlenül történik meg. A kényszeres szexuális viselkedésnek neurológiai oka is lehet, amint arra a Mayo Klinika rámutatott. A természetes agyi vegyi anyagok és a neurológiai betegségek egyensúlyhiánya kényszeres szexuális viselkedéshez vezethet. Olyan lelki, illetve pszichés zavarok is állhatnak a háttérben, mint a bipolaritás, a depresszió vagy a szorongásos állapotok, esetleg önelfogadási zavar, korábban elszenvedett traumák.

A függőség egyedül ritkán leküzdhető, de mivel nehéz ilyesmiről bárkinek is beszélni, sokan próbálnak maguk úrrá lenni rajta. Ajánlott szakember segítségét kérni, terápiára járni vagy támogató csoportot felkeresni, akár online formában. Ha a problémát nem kezelik, később teljesen fékezhetetlenné is válhat, rányomja a bélyegét a társas kapcsolatokra, lehetetlenné teszi az egyén „normális” életvitelét és a szerelmi kapcsolat kialakulását.

Forrás: https://www.healthline.com/health/masturbation-addiction
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.