Az Egészségügyi Világszervezet új jelentése szerint a dohányzó nők viszonylag magas száma komoly aggodalomra ad okot.

Bár a dohányzás gyakorisága a nők körében néhány év óta csökken, ez sokkal lassabban történik, mint a férfiak esetében, sőt az európai régió egyes országaiban növekszik. A dohányzó nők és lányok jelenleg is magas aránya komoly aggodalomra ad okot. A legújabb becslések szerint a WHO európai régiójában körülbelül 67 millió nő dohányzik. A dohányzás csökkentése érdekében jelentős és határozott népegészségügyi beavatkozásokra van szükség, mely nők millióit mentheti meg a dohányzással összefüggő betegségektől és halálozástól.

E jelentős népegészségügyi probléma súlyosságát tovább fokozza, hogy a dohányipar szereplői reklámüzeneteik zömében a nőket és lányokat célozzák meg. Egészen a közelmúltig a dohányzás-elleni nemzetközi és nemzeti stratégiai törekvések kevés figyelmet fordítottak a nemi különbségekre és annak szerepére a dohányzás elkezdésében, fenntartásában és a leszokásában, míg a dohányipar kifinomult nemi alapú stratégiákat használt a különböző népességcsoportok elérésére (például hipermaszkulin figurák használatát a férfiak számára történő reklámozáshoz, az egyenlőség és a felszabadulás szimbólumai a nőknek szóló reklámokban).

dohanyzas_leguti betegsegek_daganatos betegsegek
Forrás: pixabay.com

A WHO szakemberei szerint olyan nemspecifikus prevenciós megoldásokra van szükség, amelyek a nőket célozzák meg a probléma tudatosítása érdekében, hangsúlyozva annak szükségességét, hogy jobban megértsék a dohányzás és a dohányreklámok nőkre gyakorolt egészségi és gazdasági ​​hatását.

Borítókép forrása: pixabay.com

 

 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.