A súlyos táplálkozási zavar valójában egy segélykiáltás az elszenvedőjétől. A bulémia szövődményei súlyosak, akár életveszélyesek is lehetnek.

A bulimia nervosa egy olyan táplálkozási zavar, amikor az ember falásszerű rohamokban nagy mennyiségű ételt eszik, majd rövid időn belül ki is üríti azt a szervezetéből szándékosan, vagyis öklendezést, hányást generálva. A bulimia egy nagyon komoly probléma, melynek mély lelki gyökerei vannak.

Forrás: pexels.com

Ez tehát nem önmagában egy táplálkozási zavar, hanem súlyos pszichés és lelki eredetű betegség, illetve annak tünetegyüttese. A bulimia gyökerei általában a testképzavarhoz, az önszeretet és az önelfogadás hiányához, a korábbi verbális bántalmazáshoz, a szorongáshoz és a hibás önismerethez nyúlnak vissza. A betegség tehát nem gyógyítható anélkül, hogy ezeket a lelki bántalmakat ne kezelné szakember. Az evési zavarokat nagyon komolyan kell venni, mert a szervezetet oly mértékben károsítják, hogy akár létfontosságú szerv is tönkremehet. A bulimia ráadásul nem feltétlenül jár kóros fogyással, mint az anorexia, ezért nehezebb észrevenni. Márpedig az érintett titkolni fogja a betegségét.

A bulimia az idegrendszerrel, a pszichével szoros kapcsolatban áll. Egyrészt a tápanyagok hiánya miatt teljesen dekoncentrált, figyelemzavaros, kényszeres lesz a beteg, másrészt a psziché szorongásba, depresszióba taszítja az elégedetlen bulémiást, aki rögeszmés mozgásba, sportba menekül, állandóan nézegeti, hasonlítgatja magát, és természetesen visszahányja az ételt. Az idegrendszer meggyengül, a stressz alakul ki, gyakori az ájulás, memóriazavar, ingerültség vagy agresszió, félelem a lebukástól.

A bulimiától az egész emésztőrendszer, a tápcsatorna károsodik. A hányástól a fogak, a nyelőcső és a szájüreg állandó savas eróziónak lesznek kitéve, akár a szöveteket is teljesen szétmarhatja a gyomorsav. Az étel emésztetlen visszaürülése rendellenes folyamat, a bélszakaszok funkciója felborul, puffadás, görcsök jelentkeznek, a tápanyagok nem jutnak el a vékonybelekhez, onnan pedig a vérbe. Tehát a betegség nagyon komplex hatásokat vált ki.

Az étellel ürülő rengeteg folyadék is gondot okoz, a beteg kiszárad, ami tovább rontja a mentális egészséget, de kihat a vesékre, a keringési rendszerre, és valójában az egész testre. A betegség okozta tápanyaghiány miatt hullik a haj, berepednek a körmök, elégtelen lesz a bőr működése, de még az érzékszervek és a szaporító szervrendszer is súlyosan károsodhat!

A táplálkozási zavarokat nagyon komolyan kell venni! Az érintett ritkán kér segítséget, úgy titkolja állapotát, mint a drog- vagy alkoholfüggők. Ha valakin észleljük a tüneteket, finoman fel kell ajánlani a segítséget és szakembert keresni. Sajnos a manapság trendként végigsöprő ál-tökéletesség és kirakat világ a közösségi oldalakon kedvez a lelki eredetű betegségeknek, mivel hamis énképet és állandó hasonlítgatási kényszert szül.

Forrás: https://www.healthline.com/health/bulimia/effects-on-body?fbclid=IwAR1hYpqL7AusyoWdW_ebcANn0WnMKLRAqNxY_L1wy3czic-YvjOldzkwdCU
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.