A dohányzásról való leszokás sosem könnyű, ugyanakkor megfelelő kitartással örökre megszabadulhatunk ettől a kellemetlen és a szervezetre igen káros függőségtől.

Ehhez azonban meg kell tervezni néhány dolgot, hogy képesek legyünk végleg lemondani róla...

1. Nikotin tapasz

Az erős dohányosok esetében jó, ha a teljes nikotin megvonás helyett tapasszal kezdik a leszokást. Ahogy más függőségeknél, itt is kialakulhat álmatlanság vagy fokozott ingerültség, hiszen az elvonási tünetek hajlamosabbé teszik a szervezetet ezekre. A nikotin tapasszal viszont a cigaretta utáni vágy eredményesen csökkenthető.

2. Keressünk egy új stresszlevezető hobbit

A dohányzás a legtöbb esetben pótcselekvés vagy éppen stresszlevezető „program”. Képes szinte a napunk bizonyos szakainak rutinjává válni - például a reggeli kávéhoz vagy éppen egy nehéz munkanap után. Ha elhatároztunk, hogy leszokunk, akkor az eddig megszokott dolgaink helyett is keressünk mást. A kávé helyett igyunk egy nyugtató teát, míg a nehéz munkanap után hallgassunk egy kis zenét.

3. Sportolj!

Az izzadás, a testedzés energiával és oxigénnel tölti fel a testet. Ez pedig még kedvezőbben hat arra a tüdőre, ami már régóta terhelve volt a cigifüsttel. Arról nem beszélve, hogy a rendszeres sportolásnak köszönhetően csökken a dohányzás iránti vágyakozás.

4. Néha nem árt megdicsérni magadat!

Minden cigi nélküli hetet ünnepelj meg magaddal, hiszen óriási lépést tettél afelé, hogy egészségesebb életet élj, illetve a környezeted is kíméld. Lepd meg magadat egy finom pizzával és a kedvenc filmeddel.

Borítókép forrása: Unsplash
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.