Van olyan, hogy túl gyakori kávézás? Vajon mennyi az egészséges mennyiség?

Aki a kávét nemcsak a hatása, hanem az íze miatt is fogyasztja, tapasztalhatja, annyira rászokott a kávézásra, hogy akár naponta 4-5 csészével is képes meginni. Egyesek tejjel higítják, mások cukorral teszik kellemesebbé az ízét, és vannak, akiknek csak simán, feketén kerül a csészéjébe.

Több kutatás is azt igazolja, hogy a kávéban rengeteg az antioxidáns, ennek köszönhetően pedig rendszeres fogyasztása csökkenti az esélyt a 2-es típusú diabéteszre, a szív- és érrendszeri betegségekre és a demenciára, sőt a fogyásban is segíthet, mert gyorsítja az anyagcserét. A kutatók szerint ráadásul olyan jótékony tápanyagokat is tartalmaz a népszerű ital, mint a riboflavin (B2-vitamin), a pantoténsav, a mangán, a kálium, a magnézium és a niacin.

Mennyi az optimális mennyiség?

Mivel egy csésze kávé koffeintartalma nem kevés, nem ajánlatos korlátlanul fogyasztani. A szomjúság oltásra továbbra is inkább vizet igyunk, hiszen amellett, hogy rengeteg jótékony hatása van a kávénak, alvászavar, szapora pulzus, ingerültség, remegés alakulhat ki a mértéktelen fogyasztásától, sőt koffeintúladagolást is okozhat.

Akár naponta négyszer-ötször is megihatunk két deci kávét, a koffein mennyisége az, ami számottevő. Úgy érdemes számolni, hogy az ajánlott napi mennyiség felső határa 400 mg koffein. Ha gyengébb kávékat főzünk, akkor akár 3 óránként belefér egy bögrével, aki viszont az extra erős ristrettóra esküszik, annak napi 1-2 bőven elég, hiszen az erősre főzött kávéban nagyobb a koffeintartalom.

Forrás: unsplash.com

Magas vérnyomás esetén fokozottan érdemes figyelni a koffeinmennyiségre, a vérnyomásproblémával küzdők inkább 200 mg-ot célozzanak meg napi maximális adagnak. 

Koffeinérzékenység is létezik. Van, akinél már egy pohár kávé is ingerültséget, izzadást, remegést idézhet elő. Ha ez többször is előfordul, jobb kihagyni a kávézást. A leghasznosabb módszer figyelni a test jelzéseire, és annak megfelelően csökkenteni vagy növelni a kávé adagot, persze csak a fentebb említett 400 mg koffein határig.

Mivel a koffein egy remek élénkítő, sok vizet is von el a szervezetből, ezért minden csésze kávé mellé javasolt egy-két pohár víz elfogyasztása, hogy elkerüljük a dehidratáltságot.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.