Bár nagyon nehéz, mindig igyekszünk meghatározni, mi számít káros alkoholfogyasztásnak...

Több kutatás szerint, ha naponta csak egy pohár bort iszunk, esetleg egy korsó sört vagy egy deci pálinkát még a biztonságos alkoholfogyasztási sávon belül helyezkedünk el. Ezzel pedig sikeresen elkerülhetjük az alkoholizmus betegségét.

alkohol
Forrás: unsplash.com

Ám az ennél több mennyiségű alkohol már szervi elváltozásokat okoz a testünkben, emiatt pedig fontos tisztában lenni azzal, hol is kezdődik a mértéktelen alkoholfogyasztás és milyen hatásai vannak!

Jellemző tünetei:

1. Vágy vagy sóvárgás az alkoholos italok után

2. Teljes önkontroll vesztés

3. Az alkohol megvonása testi reakciókat vált ki (kézremegés, dühkitörések, hányinger, pánikrohamok)

4. A szervezet egyre több alkoholt igényel az azonos hatása miatt

A magyar statisztikák kimutatták, hogy itthon elsősorban a 15 és 30 év közötti férfiak fogyasztják a legtöbb alkoholt, amely a 30-as évek után vagy mérséklődik vagy megmarad. De, ha megmarad súlyos következményei lesznek, ugyanis a 40-es évekre olyan komoly szervi elváltozások alakulhatnak ki a testünkben, amelyek nem fordíthatóak vissza.

1. Ha rendszeresen és nagy mennyiségű alkoholt fogyasztunk, hosszú távú memóriaromlást idézünk elő. Megváltozik az agy működése, kisebbek lesznek az agysejtjeink, majd idővel az agyunk is zsugorodni kezd.

2. Az alkohol nemcsak a gyomrot, hanem a vastag és vékonybélt is irritálni kezdi. Emiatt alakulhat ki egy bizonyos idő után reflux – pontosabban az, amikor a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe, mégpedig a nem megfelelően működő záróizomzat miatt, amelyet az alkoholizmus vált ki.

3. A méreganyagok, valamint az alkohol egy bizonyos része is a májban kezd lebomlani, ami bizony hosszú távon ez a szervünk elzsírosodásához és hegesedéséhez is vezethet.

Forrás: https://www.healthline.com/health-news/drinking-too-much-alcohol-may-increase-dementia-risk
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.