Szabályok rendszerében élünk, amely biztonságot és keretet adnak a napjainknak, az életünknek, és ebben igyekszünk megtalálni a boldogságunkat.

A boldogság keresése azonban nem mindenki számára olyan egyszerű és sima út. Ha nem jó helyen keresgélünk, bizony könnyű tévúton járni. A függőségek ilyenek, éppen ezért a függőség szó negatív értelmet nyert, pedig nemcsak rosszat jelenthet. Gondoljunk csak bele, hogy oxigén nélkül mire mennénk? Vagyis függünk az oxigéntől is, mégsem tartjuk azt károsnak. Gyermekként függünk a szüleinktől, vagy legalábbis a felnőttektől, hiszen egy csecsemő magatehetetlen. Egyszóval a függőség nem feltétlenül káros.

Azonban az a szenvedély, amely már az egészség megőrzésére is veszélyt jelent, nem segíti azt, hanem ellenkezőleg, leépíti, akkor már egészségromboló függőségről beszélünk. Az ember szenvedhet viselkedéses függőségtől. Ide tartozik a munkamánia, a játékszenvedély, de akár a kóros vásárlási hóbort, a lopás iránt érzett vágy, vagy akár az internetfüggőség is. Függhetünk kémiai anyagoktól, amelybe beletartozik a dohányzás, a drog és az alkohol is. Azonban függhetünk személyektől is, ezt társ-, kapcsolatfüggőségnek nevezzük.

Miért alakulnak ki?

Azért válunk valaminek vagy valakinek a függőjévé, mert azáltal kielégíthetjük a hiányérzetünket. Állhat mögötte komoly szorongás, diszkomfort érzet is. A függőség tárgya pedig ezt némileg oldhatja. A függők folyamatosan azon vannak, hogy oldják magukban a feszültséget, ha pedig talál valamit, ami ezt tompítani tudja, akkor ahhoz vissza is fog nyúlni.

Mindegy, hogy kémiai anyagtól vagy anyag nélküli függőségről van szó, a tünetek megegyeznek, így kezdődik a vággyal, követi a késztetés, az egyre növekvő feszültség. A szenvedély megtalálásával a feszültség csökken és ezt az érzést akarják megélni újból és újból.

Szabadulás a függőség öleléséből

Belemenni sokkal egyszerűbb, mint kitépni magunkat abból. Az alapja mindenképp az, hogy felismerjük és tudatosítjuk magunkban, hogy függünk valamitől vagy valakitől. A felismerés már jó út, de hosszú, ami a gyógyulásig vezet. Van, akiben a felismerés olyan komoly és olyan elszántságra készteti, hogy szinte egyik napról a másikra képes megszabadulni szenvedélyétől. Másoknak ehhez akár segítségre is szükségük lehet és ahhoz, hogy ez megvalósulhasson szakemberek hozzáértésére is szükség van.

Forrás: https://enpszichologusom.hu/fuggosegek-lelki-okai/, kép: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

A hormonok játéka nem ér véget a kamaszkorral: így éljük túl a klimaxot (x)

Kamaszkor vagy klimax, egy közös bennük: a hormonális változások igencsak megviselik a szervezetet. Ha a két nehéz korszak egy időben zajlik a családban, az sajátosan feszült helyzeteket teremthet az anya-lánya kapcsolatokban. Egy édesanya vallomása.