Ha még nem sikerült letennünk a cigarettát, akkor legalább figyeljünk oda arra, hogy megfelelő vitaminokat szedjünk.
Egy 2019-as adat szerint csökkenőben van a dohányosok száma Magyarországon, de így is a lakosság 27 százaléka gyújt rá rendszeresen. A dohányosoknak és a dohányzásról épp leszokóban lévőknek kiemelten fontos a légző- és immunrendszer védelme, illetve erősítése. Érdemes olyan étrendkiegészítőket is alkalmazni, amelyek védik a tüdő szövetét.
Magyarországon az utóbbi tíz évben már kevesebben dohányoznak napi rendszerességgel, és egyre többen egyáltalán nem gyújtanak rá. Leginkább a fiatalabb férfi felnőttek körében szorult vissza a dohányzás, de a 65 év feletti nők esetében a rendszeresen dohányzók aránya emelkedő tendenciát mutat. A dohányfüstben található rákkeltő anyagok minden daganattípus előfordulási gyakoriságát emelik, de különösen a szájüregi, gége-, és tüdődaganatokét. Ezt figyelembe véve a lehető legjobb döntés a leszokás, azonban ha nem vagy csak lassan tudunk szabadulni a függőségtől, akkor erősítsük tüdőnket vitaminokkal.
A dohányosok szervezete kevésbé képes a tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat feldolgozni és megtartani, így javasolt számukra a magasabb mennyiségű C-vitamin fogyasztása. Az oxidatív folyamatok felgyorsulnak, ezért antioxidánsokkal segíthetünk lassítani a folyamatot, a C-vitamin pedig az egyik legjobb antioxidáns.
A B-vitaminok közül a B6-vitamin (más néven piridoxin) elősegítheti az erős antioxidáns hatással rendelkező Q10 (más néven ubikinon) termelődését a szervezetben. Ez a vegyület a sejtek energiatermelését segíti elő.
A D-vitamin is elengedhetetlen a cigarettázóknak, mert a rendszeres pótlása segít a rák kialakulási esélyének csökkentésében.
A vitaminok mellett egy különös anyag is hatékony módszer a gyulladások megelőzésére és az oxidatív stressz ellen, ez pedig a Cordyceps sinensis nevű hernyógomba, ami Kína területén terem, de már egyre szélesebb körben alkalmazzák, és táplálékkiegészítőkbe, vitaminokba is belekerül.