A koronavírus-járvány következtében sok munkáltató hazaküldte alkalmazottjait, és a munkavégzés home officeban folyik – nem kivétel ez alól hazánk sem. Azonban az ülőmunkának egy idő után kellemetlen következményei is lehetnek, melyekre érdemes odafigyelni.

Az otthonról való munkavégzés általában azzal párosul, hogy napi 8-10 órát ülünk a laptop előtt. Megszűnt az irodába való bejárás, napközben is jobbára csak a lakáson belül mozgunk, zárva vannak az edzőtermek – minden adott ahhoz, hogy a szervezetünk ne kapja meg a szükséges mozgásadagját. Ez azt eredményezheti, hogy lelassul az anyagcserénk és bélműködésünk, ami akár számos betegség kiváltó oka is lehet.

Az egyik ilyen a székrekedés, mely következményeképp aranyér is kialakulhat.

Megelőzése

Iktassunk be szüneteket! Testünk minden porcikája örülni fog neki, ha bizonyos időközönként felállunk, átmozgatjuk a tagjainkat, akár lépcsőzünk egyet, vagy körbesétáljuk a házat.

Munka után pedig érdemes elmenni akár hosszabb távú sétára, de kereshetünk bármilyen, szabad levegőn végezhető sportot, amelyek során még a szociális távolságtartás szabályait sem szegjük meg.

Az étkezés ebből a szempontból is fontos, igyekezzünk rostban gazdag fogásokat elkészíteni, 

Kezelése

Mindenképp forduljunk vele orvoshoz. Ez akkor is javasolt, ha úgy érezzük, kezdődő aranyérről van szó, hiszen ő segíthet abban, hogy ne romoljon tovább. Mivel több stádiumú betegség, a kezelés az előrehaladottságtól is függ majd. Enyhe panaszok esetén ülőfürdő, tabletta és kúp segíthet, az injekciós kúra és a műtét csak a III. vagy a IV. stádiumban jön szóba - ezért is hangsúlyozzuk, hogy tényleg fontos a megelőzés!

 

Forrás: Vital.hu
Borítókép forrása: Unsplash
 
Neked ajánljuk

A hormonok játéka nem ér véget a kamaszkorral: így éljük túl a klimaxot (x)

Kamaszkor vagy klimax, egy közös bennük: a hormonális változások igencsak megviselik a szervezetet. Ha a két nehéz korszak egy időben zajlik a családban, az sajátosan feszült helyzeteket teremthet az anya-lánya kapcsolatokban. Egy édesanya vallomása.