A digitális biomarkert adó, okostelefon-alapú fáradtsági teszt egyszerű modellje a tekintet követése alapján néhány perc alatt megbízhatóan méri fel a fáradtság megjelenését és előrehaladását.

A mentális fáradtság a jólét kulcsfontosságú meghatározó eleme. Az alváshiány, a különböző betegségek és a hosszan tartó munkavégzés (például operáció, repülésirányítás, repülővezetés) olyan tényezők, amelyekről ismert, hogy mentális fáradtságot okoznak. A digitális jólét szempontjából az is fontos, hogy társadalmi szinten egyre gyakoribb a képernyő (TV, monitor, mobiltelefon) előtt töltött többletidő és annak az egészségre gyakorolt negatív hatása.

A jelenleg meglévő tesztek azonban szubjektívek és/vagy időigényesek. A legújabb kutatások az arc- és fejmozgások (például pislogás, ásítás, a fej forgása), valamint a szövegbeviteli teljesítménymutatók alkalmazását is feltárták az okostelefon-alapú járművezetői és munkahelyi fáradtságérzékelő tesztek kidolgozásához. Figyelembe véve a telefonok elterjedtségét, a szemkövetéses (a tekintet a mentális fáradtság előrejelzője), okostelefon-alapú digitális biomarker gyors és megbízható alternatívát jelenthet az éberség, az összpontosított figyelem és a mentális fáradtság kimutatására, mértékének meghatározására.

mentális fáradtság
Forás: pixabay.com

Noha az okostelefon „szelfikamerájával” mérhető fáradtságfelmérés nagyszerű lehetőség, további vizsgálatokra van szükség a fáradtság egyéb tényezőivel (például alváshiány, stressz, a motiváció hiánya, az ismételt feladatok hosszabb időtartama, meghosszabbodott képernyőidő) kapcsolatban.

Forrás: https://www.nature.com/articles/s41746-021-00415-6
Borítókép forrás: pixabay.com