Vannak, akik igyekeznek elkerülni az üzemorvos látogatását, pedig nagyon is szükséges.

A Munka Törvénykönyve szerint Magyarországon akkor láthatunk el egyes feladatokat, ha egészségünkre nem hat negatívan, és ha képesek vagyunk testi adottságaink szerint ellátni a feladatot. Ha leszerződünk dolgozni egy céghez, a vállalat köteles üzemorvosi rendeléseket biztosítani. Ezeken a vizsgálatokon az üzemorvos megállapítja, hogy a munkavállalóknak mennyire megterhelő az adott munkakör, és hogy valóban képes-e fizikailag ellátni feladatát. A munkáltatóknak átfogóan ki kell vizsgáltatnia rendszeresen az üzemorvossal az alkalmazottakat.

Ahhoz, hogy valaki szülés után vagy hosszantartó táppénzről visszatérjen, szintén szükséges az üzemorvosi vizsgálat, illetve a foglalkozás egészségügyi szakszemély beutalókat is ad a munkavállalónak a komplex vizsgálatokhoz.

üzemorvos
Forrás: pexels.com

Az üzemorvosnak akkor is látnia kell a cég munkatársait, ha új feladatot, a korábbitól eltérőt kapnak, hogy kiderítse, hogyan bírják a terhelést. A munkakörnek megfelelően kell megtörténnie a vizsgálatnak, ha nem függ össze a vizsgálat a betöltött pozícióval, a munkavállaló nem köteles magát alávetnie.

Az üzemorvosnak azért szükséges rendszeresen látnia a cégnél dolgozókat, hogy megállapíthassa, valóban alkalmasak-e pozíciójuk betöltésére fizikailag. Előfordulhat, hogy valakit alkalmatlannak nyilvánítanak, ez természetesen fellebbezhető, de jobb hinni a szakembernek, hiszen specifikus kérdésekre ad választ, például a fizikai munkások erőnlétére, őrök szemére, vagy veszélyes anyagokkal dolgozók általános egészségét méri fel.

Egyes pozíciók betöltése előtt előzetes alkalmassági vizsgálatot is elrendelhetnek, amit az üzemorvos hajt végre, ezek például a dolgozó betegségeinek feltérképezése, hallás- és látásvizsgálat, vérnyomásmérés, idegrendszeri vizsgálat, tüdőszűrés, stb. Egyes pozíciókhoz ezeknek mind hibátlannak érdemes lennie.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.