A sclerosis multiplex csökkentheti a termelékenységet és befolyásolhatja a kognitív képességeket.

A betegség pedig arra kényszerítheti az ebben szenvedő embereket, hogy csökkentsék munka óráikat, felmondjanak vagy korai nyugdíjazást kérjenek. Sclerosis multiplex esetén a szervezet ellenanyagokat és pusztító fehérvérsejteket küld az agy és a gerincvelői idegeket körülvevő myelinhüvely lerombolására. Konkrét oka ismeretlen, és gyógymód sincs még rá. A támadástól a myelinhüvely begyullad, amely végül az idegek károsodásához vezet. Végül szklerózis, azaz hegesedés alakul ki a test számos szövetében (multiplex). A gyulladt, hegesedett állapot gátolja az izomkoordinációt, elveszi az izomerőt, károsítja az érzékelést és a látóideget is roncsolja.

szklerozis_multiplex_munka
Forrás: pexels.com

A legújabb kutatások kimutatták a fáradtságot és a kognitív károsodást is, mint azt a két fő okot, amiért a sclerosis multiplexben (SM) szenvedő alkalmazottnak munkahelyet kellett váltania, vagy csökkentenie kellett az óráik számát. Sajnos a vizsgált alanyok 95%-a számolt be arról, hogy nagyon komolyan és gyorsan fárad a testük, kihagy a memóriájuk, lelassul az elméjük. Ezt kísérhetik még látás- vagy beszédzavarok, mozgási nehézségek. Ilyen tünetekkel kevés munkáltató birkózik meg, így az SM-ben szenvedőknek kevés lehetőségük van, ha dolgozni akarnak.

Ez az állapot nemcsak testileg viseli meg az érintettet, hiszen az amúgy vagy addig életerős ember komoly depresszióba zuhanhat a kontroll elvesztésétől. Szükség lehet pszichés segítségre is a betegség kezelése vagy szinten tartása mellett.

Amerikában a tünetek enyhítésére vényköteles gyógyszereket, xanaxot alkalmaznak, de az orvosi marihuána is elterjedt, ezek ugyanis megnyugtatják a beteget, relaxálják a görcsös izomzatot. Hazánkban ez természetesen nem engedélyezett módszer. A betegek sokat tehetnek azonban életmódjuk megváltoztatásával és alternatív gyógymódokkal, hogy könnyebb életet élhessenek, vagy helyt tudjanak állni a munkahelyen.

Az akár rokkantságot is okozó neurológiai betegség kb.1 millió embert érint a világon. A betegség klasszikus gyógyszeres terápiája a nagy dózisú metilprednizolon, de egyre több kísérlet folyik alternatív megoldásokra, mint az őssejt terápia, a T-sejt blokkoló terápia vagy a már említett orvosi kannabisz.

Forrás: https://www.healthline.com/health-news/difficulties-of-your-job-with-multiple-sclerosis
Borítókép forrása: pexels.com