A minőség vagy a mennyiség számít? Esetleg az orgazmushoz jutás képessége? Mitől mondható jónak egy pár szexuális élete.

Akár 30 napja, 30 hónapja vagy 30 éve van együtt egy pár, a szexuális élet fontos része lehet közös létezésüknek. És nem feltétlenül az idő az egyetlen tényező, ami befolyásolja ennek minőségét. Megoszlanak a vélemények, hogy mi nevezhető boldog szexuális életnek: vannak, akik szerint a heti rendszeresség, mások szerint az, ha a lélek is bekapcsolódik, és akadnak olyanok, akik az orgazmus eléréshez kötik. A szakértők szerint azonban valójában nem ezeken múlik, hogy jó-e a kapcsolat ezen része.

parkapcsolat_szex
Forrás: unsplash.com

A szexterapeuták és szexológusok véleménye szerint minden a kommunikáción múlik, azon, hogy tudjuk-e és merjük-e igényeinket megosztani a partnerrel, akárcsak ő velünk. A kommunikáció viszont tanulható, éppen ezért több módja is van, hogy javítsuk szexuális életünket.

  • Kommunikációnk legyen nyílt és őszinte, merjünk megnyílni egymásnak. Beszéljünk meg fix időpontot a témázásra, így senki nem bújhat ki alóla.

  • Ne tápláljunk haragot. Ha elégedetlenek vagyunk a szexben vagy az élet más területén a párunkkal, engedjük el, beszéljük ki.

  • A maszturbáció jó módja annak, hogy biztonságos és kényelmes módon megtudjuk, mit szeretünk és mit nem szexuálisan. Egyes párok azt is tapasztalják, hogy a közös önkielégítés izgató és előnyös módja annak, hogy megismerjék egymás testét.

  • Ne spóroljunk az előjátékkal. Az előjáték gyakran a más típusú szexre való felkészülés szerves részét képezi. Az is fontos, hogy milyen típusú előjátékot végzünk. Segíthetünk partnerünknek megtanulni, hol szeretjük, ha megcsókol vagy megérint, és persze a hogyant is. Beszélgethetünk közben arról, kit mi izgat fel igazán.

  • A legtöbben nem ismerik az utójátékot, pedig kellene! Az orgazmus után függöny le? Nem. A szex utáni beszélgetés, ölelkezés vagy egymás cirógatása jó módja annak, hogy elmélyítsük kapcsolatunkat.

  • Kísérletezzünk az egészséges határokon belül! Számos szexuális tevékenység létezik, amelyeket párként felfedezhetünk, feltéve persze, hogy mindketten szeretnénk. Ezek magukban foglalhatnak mindent, a szerepjátékoktól és az erotikától a segédeszközökön át, a tantrikus szexig.

  • Hangolódjunk rá. Ha tudjuk, hogy este szeretnénk együtt lenni a partnerrel, esetleg le is van fixálva, akkor már napközben érdemes hangolódni. Apró üzenetek, vágykeltő fotók, huncut megjegyzések előkészíthetik a terepet estére.

A boldog szexuális élet elmélyítheti a partnerrel való intimitás érzését, és még számos jótékony hatása van. Aki jól érzi magát otthon, az jobban teljesít a munkában és az élet más területein is. A rendszeres és jó szex ráadásul egy csomó egészségügyi előnnyel jár és kifejezetten betegség megelőző hatású.

Forrás: https://www.healthline.com/health/healthy-sex-partner-communication#consent
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.