Mik a módszerek? Mi a különbség a nők és a férfiak által alkalmazott technikák között?

A fogamzásgátlásra rengeteg módszer elérhető, vannak, amelyek gyógyszeresek, vannak, amelyek pedig eszköz használatával történnek. A gyógyszer egyelőre még csak a nők számára biztonságos, férfiak részére is kísérleteznek tablettákkal, azonban a kísérleti státusz alatt sok olyan veszélyét tárták fel, ami miatt még nem tudták engedélyeztetni.

Hatékonyság

A hatékonysági vizsgálatok azt igazolják, hogy a lehető leghatékonyabb módszer a szájon át bevehető tabletta, ami magasan meghaladja a helyileg alkalmazható termékek hatásosságát. Azonban a tabletta csak női változatban elérhető, a férfiaknak csak a helyi módszerek jutnak. A Pearl-Index mutatja meg, hogy 100 nőből hány esik teherbe adott módszer alkalmazásával, és míg a tabletta indexe nagyjából 0.5, a megszakításos módszeré 85. Ez igencsak nagy különbség.

fogamzásgáltás
Forrás: pexels.com

Mit tehet a férfi?

Női fogamzásgátló módszernek nevezzük a tablettát, a spirált és a gyűrűt, férfi módszernek pedig az óvszert, a megszakításos módszert vagy a sterilizálást. A sterilizálás egy végleges beavatkozás, nem visszafordítható, azonban az indexe ennek a legjobb, 0.1-es értékkel. Ezután a férfiak által alkalmazható technika az óvszer használat, amelynek indexe 3-4, azaz igencsak hatásos, a megszakított közösülés azonban 28-as értékkel bír, tehát nem számít biztonságosnak.

A legbiztonságosabb így a sterilizációs műtét, azonban ez szabályokhoz kötött, csak 40 év felett vagy 3 gyermek után elvégezhető, ráadásul elég költséges is, így jobb hosszasan gondolkozni rajta, mielőtt ilyen módszerhez folyamodnánk. 

Maradjunk inkább férfiként az óvszer használatánál, hiszen nagyon csekély eséllyel lehet csak gond a használatából.

Forrás: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

A hormonok játéka nem ér véget a kamaszkorral: így éljük túl a klimaxot (x)

Kamaszkor vagy klimax, egy közös bennük: a hormonális változások igencsak megviselik a szervezetet. Ha a két nehéz korszak egy időben zajlik a családban, az sajátosan feszült helyzeteket teremthet az anya-lánya kapcsolatokban. Egy édesanya vallomása.