Gombás hüvelyfertőzés esetén a hüvelybemenet körül krónikus gyulladás alakulhat ki, ami apró, fájdalmas repedéseket okoz.

A gombás hüvelyfertőzést általában a Candida törzsbe tartozó gombák okozzák. Ez a gomba megtalálható a bőrön és a nyálkahártyáinkon, így a szájüregben és a belekben, de része a hüvelyflórának is.

Milyen tünetekkel jár?

A fertőzés egyik leggyakoribb tünete az égő, viszkető érzés a hüvelybemenet és a húgycsőnyílás környékén. Ehhez a kellemetlen panaszhoz többnyire bővebb mennyiségű, sárgásfehér színű, sűrű vagy darabos hüvelyi folyás társul. A hüvely gyulladása miatt a szex fájdalmas is lehet, és előfordulhat, hogy a viszkető érzés és egyéb panaszok csak az együttlét során vagy azt követően jelentkeznek. A sérült szövetek akár vérezhetnek is. A gombás váladék irritáhatja a húgycsőnyílás környékét, ezért a fertőzés fájdalmas vizeléssel is járhat, de alhasi fájdalom is jelentkezhet. Visszatérő gombás fertőzés során a hüvelybemenet körül krónikus gyulladás alakulhat ki. Ilyenkor ezen a területen apró, fájdalmas repedések képződhetnek, amelyek a szexuális aktust is kifejezetten fájdalmassá tehetik.

Hajlamosító tényezők

A fertőzés akkor alakul ki, amikor az egészséges szervezetben is jelen lévő gombák szaporodását valamilyen tényező elősegíti. Hajlamosító tényező lehet a női nemi hormonok megnövekedése, ilyen például a terhesség is. Ekkor mind az ösztrogén, mind a progeszteron szintje megemelkedik, ami befolyásolja a hüvelyi pH-értéket, ezáltal olyan körülményeket teremtve, amikor a már eleve jelen lévő gombák könnyebben szaporodnak. Az immunrendszer gyengülése is hajlamosító tényező lehet, a stressznek például nagy szerepe lehet a visszatérő fertőzés kialakulásában. Egyes antibiotikumok is hajlamosítanak a hüvelygomba okozta fertőzésre. Antibiotikumos kúra esetén érdemes mindig hüvelyflóra védelmét biztosító probiotikumos készítményt használni. A higiénére is fokozott figyelmet kell fordítani az erre hajlamosaknak, a túl szoros vagy műszálas fehérnemű viselése, a tamponhasználat, az illatosított betétek, a nem elegendő vagy éppen a túlzásba vitt tisztálkodás, a gyakori hüvelyöblítés mind-mind felelős lehet a visszatérő panaszokért.

bugyi
Forrás: pixabay.com

Kezelése

Mivel a patikákban és a drogériákban recept nélkül is beszerezhetők egyes gombaellenes készítmények, így a legtöbben magukat kezelik. Ezzel addig nincs is probléma, amíg valóban egyszerű gombás és nem másféle eredetű hüvelyfertőzésről vagy egy gyakori, visszatérő fertőzésről van szó. Utóbbi esetében mindenképpen hasznos, ha nőgyógyászati vizsgálattal megerősítik a fertőzés okát. Visszatérő panaszoknál mindig érdemes a partnert is kezelni. Nem javasolt a szex mindaddig, amíg tart a hüvelyi kezelés. 

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.