A férfiaknál merevedési zavarok, a nőknél pedig fájdalmas együttlét vagy a szexuális vágy hiánya jelentkezhet egyes testi vagy lelki probléma miatt.

Testi, lelki betegségek esetén szexuális zavarok is előfordulhatnak, melyek közül a férfiak esetében a merevedési zavar (erektilis diszfunkció) a leggyakoribb.  A nőknél ennél összetettebb: előfordulhat a nemi vágy hiánya, orgazmusprobléma, visszatérő hüvelyi fertőzés és hüvelyszárazság is.

Betegségek, mellékhatások, életmód

A szív- és érrendszeri betegségek, az anyagcsere- (zsíranyagcsere zavarok, cukorbetegség) és a hormonális zavarok, például a tesztoszteron-hiány okozhatnak merevedési zavarokat a férfiaknál, de gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet ez a probléma. A vérnyomáscsökkentők, az antidepresszánsok és a nyugtatók a leggyakoribb olyan gyógyszerek, amelyek mellékhatásként szexuális zavarokat okozhatnak. Az életmód szintén jelentős befolyásoló tényező: a stressz, az alkohol, a dohányzás, a kábítószer-fogyasztás mind-mind befolyásolhatja a szexuális teljesítőképességet. A nők esetében szintén ezek a betegségek játszhatnak közre, ám az ő esetükben a hormonális változásokkal járó menopauza is befolyásolja a szexuális életet. 

pár
Forrás: pixabay.com

Pszichés problémák

A szexuális vágy hiányának hátterében a szervi okokon kívül pszichés okok is állhatnak. A stressz nagymértékben befolyásolja negatívan a szexuális életet. A pszichés és a fizikai stressz ugyanis stresszhormonok képződését válthatja ki a szervezetben, mely kedvezőtlenül hat a nemi életre, hiszen ez a folyamat a szexhormonok termelődésének csökkenésével jár. A rohanó életmód, a sok munka mellett kevés időt tudunk szánni magunkra, párunkra és a családunkra, ami a testi és lelki egészségünk rovására mehet.

Kezelési lehetőségek

A fizikai kezelés terén számos lehetőség közül választhatunk: pumpák, injekciók, síkosítók, krémek, tabletták, injekciók, hormonkezelés, vákuumos pumpa, akár sebészi beavatkozás áll rendelkezésre. Sokat segít az életmódváltás is: a diéta, a sportos életmód és az egészséges táplálkozás csak hozzájárulhat a sikerhez! Amikor a szexuális zavarok már megjelennek, ördögi kör alakulhat ki: a kudarctól való félelem miatt a szexuális kapcsolatok kerülése. Érdemes ilyen esetben szexuálpszichológust vagy párterapeutát felkeresni, hiszen a szakember nagyon sokat segíthet a problémák leküzdésében, a folyamat pedig visszafordítható. 

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

Befolyásolhatja-e a hangulat az agyműködést?

Ha depresszióban szenved, nagyobb a kockázata annak, hogy a mentális működése is csökken a hangulatával együtt.