Az edzésnek mindig a saját jóllétünk, fittségünk, esetleg karcsúsodásunk a célja. Az esetek nagy többségében - ha nem csapatsportról van szó - egyedül megyünk el a konditerembe, vagy futni, és otthon is egyedül állunk neki kardiózni a tévé előtt.

Kutatások bizonyítják azonban, hogy ha a párunkkal együtt csináljuk mindezt, az az edzés nyilvánvaló előnyei mellett még a párkapcsolatunkra is pozitív hatással lehet. Lássuk, miért!

Boldogság

Amikor ketten együtt csináltok valami izgalmasat a szerelmetekkel, az mindig egy kicsit közelebb hoz titeket egymáshoz, boldogabbnak érzitek tőle a kapcsolatotokat. Így van ez az edzés esetében is, hiszen az együtt végzett élénkítő mozgásforma növelő a másik iránt érzett vonzódásunkat.

Hatékonyság

Motiválni is tudjátok egymást sport közben. Gondoljatok csak bele, ha ketten akarjátok körbefutni a Margit-szigetet, de az egyikőtök elfárad útközben - a másik ott lesz, és már a puszta jelenléte is segít abban, hogy felülkerekedjen a pillanatnyi gyengeségen, és tovább fusson. 

Szerelem

Mint tudjuk, a szerelem egy kiegyensúlyozott kapcsolatban -  előbb vagy utóbb - szeretetté és kölcsönös tiszteletté alakul át, ám ez nem azt jelenti, hogy ne tudnátok újra meg újra beleszeretni a másikba, akár évekkel később is. Ebben is nagy szerepe lehet a közös edzésnek, ami izzadással, a pulzus emelkedésével és a levegő kapkodásával jár - ezek pedig, akárhogy is nézzük, hasonlítanak a szerelem "tüneteire". Az agyunk pedig képes "becsapni" minket, összekötni a szeretett fél jelenlétét ezekkel a tényezőkkel, és voilá - kicsit olyan szemmel kezdünk el nézni a másikra, mintha újra a kapcsolatunk elején járnánk. 

Céltudatosság

A közös munkával hamarabb sikerül teljesíteni a kitűzött célokat, és ez ebben az esetben is teljesen így van. Egy heteroszexuális párok körében végzett kutatás szerint a fittségükkel törődő férfiak annál több sporttevékenységben vesznek részt, minél több, az egészségükkel kapcsolatos, támogató megjegyzést kapnak feleségeiktől. 

Kötődés

A köztetek lévő érzelmi kapcsolatot és kötődést is szorosabbá teheti a közös sportolás, mert közben még jobban megismeritek a másik apró szokásait, felveszitek egymás ritmusát, és a nonverbális kommunikációtok is fejlődik közben - vagyis szinte "szavak nélkül is" megértitek majd egymást. 

Forrás: https://www.psychologytoday.com/us/blog/meet-catch-and-keep/201401/5-reasons-why-couples-who-sweat-together-stay-together
Borítókép forrása: pexels.com