Gondolod, hogy a menopauza a jó szex végét jelenti? Gondold újra. Néhány kulcsfontosságú változtatással a legjobb (szex) még várat magára.

Hogyan változik nemi élet a menopauza után?

A menopauza számos mellékhatással jár - beleértve a szexet érintő változásokat is. De a menopauza utáni nemi életed nem feltétlenül rosszabbodik. Itt vannak mind a jó, mind az apró változások, amelyek ebben az időszakban különlegessé teszik a szexet.

A hüvelyed megváltozik

Igaz, hogy a legtöbb folyóirat orvosi tanulmányainak áttekintése szerint a nők 68-86,5 százalékának problémái vannak menopauza után a szexuális életükben. "Ezek rendkívül gyakori problémák, és sajnos a betegek vagy az orvosok nem gyakran foglalkoznak velük, ezért sok nagyon boldogtalan hölgy van odakinn." - mondja Dr.Mary Jane Minkin. A menopauza utáni nemi probléma gyökere? Az ösztrogén hiányából fakad, amely pusztítást okozhat a hüvelyben. "A hüvelyfalak nagyon vékonyak, kiszáradnak, és sokat veszítenek rugalmasságukból" - mondja Dr. Lauren Streicher "A nők 50-50% -a tapasztalja ezeket a változásokat." Lehet, hogy nem veszed észre őket, hacsak nem szexelsz.

Hogy lehet fájdalommentes a szex?

A hüvelyszáradás után sok posztmenopauzás nő tapasztalhatja a súrlódást a nemi élet során, és tanulmányok azt mutatják, hogy a nők 45 százaléka szenved fájdalmas nemi élettől menopauza után. De a probléma orvoslása olyan közel van, mint a legközelebbi gyógyszertár. Először próbálj ki vény nélkül kapható sikosítót a súrlódás megkönnyítésére, de nem minden kenőanyag azonos. "A jobb kenőanyagok szilikon alapúak, amelyek nagyon csúszósak és hosszabb ideig tartanak, mint a vizesek" - magyarázza Dr. Streicher. Kipróbálhatsz olyan házi gyógymódot, mint az olívaolaj vagy a kókuszdióolaj, de ezek növelhetik a fertőzés kockázatát és gyengíthetik az óvszereket, ami problémát jelenthet a nemi úton terjedő fertőzések megelőzésében. Egy másik lehetőség egy vény nélkül kapható hüvelyi hidratáló krém, amelyet rendszeresen használhatsz a bőr víztartalmának növelésére.

Ha az OTC-termékek nem elegendőek, beszélj orvosoddal a hüvelyi ösztrogén receptjéről. Krémek, valamint gyűrűk vagy tabletták kaphatók erre a célra. "A hüvelyen keresztül felszívódó ösztrogén mennyisége csekély" - mondja Dr. Minkin. A nem ösztrogén alapú lehetőség az Osphena nevű orális vényköteles tabletta, amely bekapcsolja az ösztrogén receptorokat, de nem növeli magát az ösztrogént, vagy az Itrarosa (praszteron) nevű kúp, amely a DHEA hormont használja.

Lehet, hogy megváltozik a libidód

Az ösztrogén hiánya azt jelentheti, hogy kevésbé érdeklődsz a szex iránt - de más dolgok is történhetnek. "Amikor egy beteg azt mondja nekem, hogy jelentősen csökkent a libidója, az olyan dolog amit naponta négy, öt, hatszor hallok” - mondja Dr. Minkin. Végül is, ha a szex fáj, akkor nem lesz kedved hozzá. "Védőmechanizmusban kialakulhat vaginizmus, amelyben, mivel a tested fájdalomra számít, még jobban leáll" - mondja Dr. Streicher. "A hüvely nyílása lezárul, a medencefenék izmai összehúzódnak, és sok fájdalommal jár, amely egyre rosszabbá válik." Na, kinek lenne kedve szexelni ebben a helyzetben? De miután a fájdalmad kontroll alatt áll, érezheted, hogy a nemi vágyad ismét felélénkül. Ha nem, Dr. Minkin szerint a betegek tesztoszteronnal történő kezelése (amely a menopauza idején is csökken) segíthet abban, hogy visszanyerjék a kedvüket.

A csúcspont sem elérhetetlen

Érdekes módon Dr. Streicher szerint az ösztrogén hiánya, amely a menopauza idején annyira befolyásolja a hüvelyt, nem feltétlenül befolyásolja a nők klimaxképességét. "Az orgazmus nem ösztrogénfüggő, így a nőknek egészséges, erős orgazmusuk lehet anélkül, hogy ösztrogén lenne a testükben" - mondja Dr. Streicher.

Képek forrása: pixabay.com

 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.