Attól, hogy nincs tünete egyes betegségeknek, még közel sem azt jelenti, hogy nem fertőznek vagy nem ártanak.

A nemi úton terjedő betegségek, azaz STD-k nem csak tünetekkel okoznak gondot, hanem akkor is, ha nem jelentkeznek panaszok. Léteznek ugyanis teljesen tünetmentes, mégis igencsak alattomos betegségek, amelyek csak hosszú idő után vagy épp soha nem mutatják meg magukat, de folyamatosan aktívak. Ezek felderítésére pedig érdemes évente, vagy nem fix partner esetében félévente szűrésre járni, megfelelő védekezéssel azonban ezek mind megelőzhetőek.

Chlamydia

Az antibiotikummal kezelhető bakteriális fertőzés a leggyakoribb STD-k közé tartozik. A nőknél teljesen tünetmentes a lefolyása, épp emiatt sokan észre sem veszik, azonban kezelés nélkül csúnya szövődmények alakulhatnak ki, például meddőség. A férfiaknál nagyjából egy hónappal a fertőzés után alakulnak ki tünetek, de már azok hiányában is képes fertőzni a betegség.

Trichomoniázis

A trichomoniázis nőket és férfiakat egyaránt érinthet, de férfiak esetében semmilyen látható vagy érezhető tünete nincs, így können továbbadható észrevétlenül. Nőknél egy ideig tünetmentes, de később viszketéssel és fájdalommal járhat, azonban egy adag gyógyszerrel gyorsan kezelhető.

nemi betegség
Forrás: pexels.com

Herpesz

Az ajakherpesszel ellentétben a genitális herpesz eleinte láthatatlan, majd hólyag formájában láthatóvá válik, sőt, kifejezetten kellemetlen kinézetű, gennyes elváltozássá is alakulhat. Képes nem csak szexuális úton, hanem simán bőrfelületre kerülve is fertőzni. A kórság legalább 20 napig lappang, de ha már a szervezetbe került, kiirthatatlanná válik, és bármikor aktiválódhat. Sőt, nem aktív fázisában is fertőzhet szexuális úton.

Gonorrhea

A köznyelvben csak kankóként emlegetett bakteriális fertőzés nehezen észrevehető, tünetmentesen is fertőz, és sokan azért nem fordulnak vele orvoshoz, mert nem okoz náluk panaszokat. Ha vannak is tünetek, azok igazán hosszú, akár több hetes lappangás után jelentkeznek, a legtöbbeknél enyhe fájdalom formájában. Minden apró, nemi betegségre utaló tünettel érdemes orvoshoz fordulni, hiszen egy gyors antibiotikumos kezelés könnyen megoldja a gondot, azonban, ha kezeletlen marad a gonorrhea, akkor medencegyulladás, prosztatagyulladás, de súlyos esetben még meddőség is lehet a szövődménye.

Borítókép forrása: pexels.com

 

 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.