A folyamatosan fennálló negatív stressz a bőrünk szerkezetét is megváltoztatja. Íme a tünetek, és a megelőzés lehetőségei.

A bőrünk a leghatalmasabb szervünk, rengeteg funkciót lát el. Reagál a külvilág hatásaira, szabályozza a hőháztartást az izzadással, faggyút termel, amivel megakadályozza a kórokozók bejutását, és persze minden meglátszik rajta, ami a testünkön belül zajlik vagy ami a testet külső ingerként éri. A krónikus stressz megváltoztatja a hormonok egyensúlyát a szervezetünkben, ezért a bőrünkre is hatással van.

bőr
Forrás: unsplash.com

Stresszként működik a túl sok ultraibolya sugárzás is. Akár a napból érkező UVA-t, akár a szoláriumok fényét vizsgáljuk, a túlzásba vitt napozás karcinogén hatású. Öregíti a bőrt és kedvezhet a daganatos sejtosztódásnak is. Éppen ezért ne essünk abba a hibába, hogy a szépségért és barna bőrért szénné pirítjuk a bőrt. Használjunk napvédő krémet vagy olyan BB krémet, ami UV védelemmel is ellátott.

A stressz hatására gyengül az immunválasz, így könnyebben alakulnak ki a bőrirritációk, a foltok, a rosacea, az ekcéma, a pikkelysömör, a csalánkiütés és a dermatitisz. Ha ezek kialakulnak, akkor a bőr extra szenzitívvé válik és ápolása elsősorban dermokozmetikai termékekkel történhet.

További stressz alapú tünet lehet az erősebb hajhullás, mivel a bőr szerkezete kevésbé táplálja a hajhagymákat. Elvékonyodhat a bőr vagy éppen túl zsíros és pattanásos lesz. Ez mind a megváltozott hormontermelés miatt van, ami kihat a mirigyek termelésére is. A stressztől hámlás is bekövetkezhet, és persze a ráncok is sokkal erőteljesebbek lesznek, arról nem is beszélve, hogy a sebek, sérülések nehezebben gyógyulnak. A bőr öngyógyító folyamatai alulműködnek, a kollagén és hialuron kiürül, így a szerkezete meggyengül.

Hogy mindezeket megelőzzük, tudatosan kerülni kell a stresszt és nagy hangsúlyt fektetni a stresszkezelő bőrápolásra. Sokat tehetünk, ha tápláló, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket eszünk, valamint elég időt szánunk a pihenésre.

Forrás: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/stress-skin?fbclid=IwAR0lQojtY-yNYWdd0HXA4_cvQD1uAFIrPhqU1VnnGpqVnpmnkzrRnqRHCew#hair-loss-and-peeling-nails
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Így függ össze a testsúly a klimaxos tünetekkel (x)

A túlsúly egyszerre lehet a változókor negatív hozadéka és a kellemetlen klimaxos tünetek enyhítője. Mutatjuk, miért érdemes mégis az egészséges testsúly megtartására törekedni, és azt is, hogyan csillapíthatjuk hormonmentesen a változókorral járó testi-lelki panaszokat.