Az állandó stressz következtében akár daganatos betegségek is kialakulhatnak.

A stressz önmagában egy természetes folyamat, a szervezet reakciója a váratlan helyzetekre. A problémát a tartós, állandósult stressz okozza.

stressz
Forrás: pexels.com

Stresszhelyzet esetén az agy üzenetet küld a hormontermelő szerveknek. A mellékvesékben kortizol és adrenalin termelődik, ami gyors reakciót és akár hatványozott erőkifejtést tesz lehetővé. Ezek akut helyzetek (közlekedési vészhelyzet, vita, munkahelyi határidő vagy vizsga előtti drukk), vagyis viszonylag rövid időn belül megszűnnek. A heves pulzus, a magasabb vérnyomás, a szaporább légzés, az izzadás, a gyomor összehúzódása végül normalizálódk.

Ha a stressz krónikussá válik, tehát állandóan jelen van, akkor a hormonok nem ürülnek ki, a szív- és érrendszer pedig folyamatosan túlműködik. Ez az állapot hatással van az emésztőrendszerre is, illetve pánikrohamokat vagy szorongást vált ki.

Az állandó stressz sajnos meggyengíti a szervezetet: szív- és érrendszeri problémák alakulhatnak ki, melyek stroke-ot, infarktust okoznak, elhízhatunk, lehetnek alvászavaraink, megjelenhetnek a termékenységi vagy libidó problémák, de akár az immunrendszerünk is alulműködhet. Ha az egyensúly megbomlik, akkor könnyebben alakulnak ki fertőzések és indulnak be autoimmun jelenségek is, akár a rákos sejtek osztódása.

Ez megtörténik egészséges állapotban is, ám azt a szervezet elpusztítja. De egy stressz alatt lévő szervezet nem biztos, hogy képes lesz rá. Ezért mondják, hogy a rák is sokszor „lelki eredetű”, mert bár szervi tünet, lelki vagy mentális tényezők okozzák.

A rák kialakulásának ugyan kedvezhet a stressz, de a tanulmányok nem minden daganattípusnál igazolják ezt. Sokszor az életmódból adódóan indulnak be káros folyamatok. Tehát a stressz kezelése mellett figyeljünk oda a környezeti hatásokra, a táplálkozásunkra és a káros szenvedélyeink elhagyására is!

Forrás: https://www.healthline.com/health/can-stress-cause-cancer?fbclid=IwAR37R3E58mIspy80Fx9f-YlANPt02qWv5ezeQe0167NqmFJV65zseNDza-s#types-of-stress
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

A bakteriális vaginózis veszélyei a terhességben (x)

Babára, mamára is veszélyes lehet a bakteriális hüvelyfertőzés. A bőséges, halszagú folyással járó gyulladással mindenképpen keressünk fel szakorvost, és törekedjünk a meggyengült hüvelyflóránk helyreállítására.