Az elmúlt év igencsak megviselt minket, hiszen a koronavírus pillanatok alatt változtatta meg a világot. Mindaz, amit biztosnak hittünk labilis lett.

Ez pedig a testi és lelki egészségünkre is nagy hatással lett. Rengetegen vannak, akik a korlátozások miatt külföldön ragadtak és valószínűleg még jó ideig nem fognak tudni hazatérni. Bár sokan szidjuk a digitális világ okozta problémákat, mégis ez az egyetlen módja, hogy láthassuk azokat, akiket szeretünk. Ám, ha picit hagyományosabb dologgal tennél a honvágy csillapítása ellen, akkor íme néhány nagyszerű ötlet:

Beszélj a honvágyról! Legalább egyszer mindenki érzett már honvágyat, ami mélyen tudja értinteni az embert. Nem csoda, hogy versekben és művészeti alkotásokban is megjelenik. Ezért is mondják a szakemberek, hogy ne tartsuk magunkban az ezzel kapcsoltos érzéseinket. Beszéljünk róla, mondjuk el milyen dolgokat hoz fel bennünk. Ezzel is csökkentjük a bennünk kialakult stresszt.

SMS helyett levél! Már elképzelhetetlen, hogy ne a telefonunkkal írjunk üzenetet a számunkra fontos embereknek, holott egy kézzel írt levél ezerszer személyesebb tud lenni. Főleg ezekben az időkben, amikor sokan vannak egyedül.

Vezessetek be video meetingeket! A technikának köszönhetően ma már bármikor láthatjuk egymást. Igaz a személyes találkozók szépségéhez így sem ér fel, de legalább az online világ segítségével is szerezhetünk közös élményeket. Egy közös filmest vagy online társasozás is sokat segíthet a depresszió és stressz levezetésében.

Csinálj légzőgyakorlatok! Klisésnek hangzik, pedig elképesztően fontos, hogy megtanuljunk megfelelően relaxálni. A relaxáció ugyanis elengedhetetlen a stresszkezelést és a lelki egyensúly helyreállítását illetően. Ha mindennap szánunk magunkra 15-20 percet könnyebben tudunk ellazulni és elengedni a negatív gondolatokat. A pszichológus szerint ennek egyik legegyszerűbb formája a hasi légzés. Ehhez mindössze arra van szükségünk, hogy teremtsünk nyugodt, békés körülményeket magunk körül, majd vegyünk jó mély levegőket, és a belégzéskor nyomjuk kifelé a hasunkat, hogy a rekeszizmunkat megdolgoztatva mélyebbre jusson a levegő. Majd ismételjük meg ezt ötször egymás után, lassan és kényelmesen!

Kényeztesd magad! Tegyünk lépéseket annak érdekében, hogy otthon is képesek legyünk tenni a stressz és a honvágy leküzdésében. Vegyünk egy forró fürdőt, olvassunk egy jó könyvet, jógázzunk egyet, takarítsuk ki a lakást. Ezek mind-mind segítenek elterelni a gondolatainkat és feltöltenek.

 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.