A stressz nem csak az immunrendszerünkre, hangulatunkra és vérnyomásunkra, de a mozgásszerveinkre is hatással van. 

Ha tartós stresszhatásnak vagyunk kitéve, a szervezetünk egy ideig alkalmazkodik a megváltozott helyzethez, ám hosszabb távon a testi tünetekkel védekezik a szervezetünk. A tartós feszültség hatására izmaink folyamatos görcsben vannak, merevvé, rugalmatlanná válnak, csökken a vérellátásuk, az izületek pedig feszessé válnak. A megfeszült izmok nem tudnak gyorsan ellazulni. Izomcsomók, fájdalmas pontok alakulhatnak ki, melyek akár krónikus fájdalommal is járhatnak. Ha hosszú ideig fennáll ez az állapot, az állandó feszülés miatt az izmok, inak, szalagok egyensúlyi állapota megbomlik, merev lesz a nyak, befeszül az alsó gerincszakasz, valamint nyak-, hát- és derékfájdalmat tapasztalhatunk. 

hatfajas
Forrás: pixabay.com

Mi segíthet?

Tüneti kezelésként alkalmazhatunk fájdalomcsillapítót vagy izomlazító krémet, ám ezek tartós használata nem javasolt. Ha a panaszok sokáig fennállnak, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, aki megerősíti vagy kizárja, hogy szervi baj áll-e a háttérben. A stresszhormonok lebontásában a mozgásnak jelentős szerepe van. Ha egy-egy feszült helyzet után kicsit mozgunk, sétálunk, az nagyszerűen levezeti a feszültséget és segít ellazítani az izmokat is. Alkalmazhatunk még gyógynövényeket is a stressz csökkentésére. 

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.