Az új koronavírus okozta járvány mindenki számára stresszel jár, amire egyesek étvágycsökkenéssel, míg mások túlevéssel és egészségtelen ételek választásával reagálnak. 

 A Journal Neuron folyóiratban közzétett tanulmányban a stresszevés elméletét tesztelték. A kutatás során a résztvevőkben először stresszt idéztek elő, majd választaniuk kellett két élelmiszer közül. A tudósok megállapították, hogy stressz hatására nagyobb valószínűséggel választották a résztvevők az egészségtelen ételt. Ennek a kutatók szerint az az oka, hogy stressz hatására a mellékvese kortizolt szabadít fel, aminek hatására megnő az étvágyunk, ami miatt jobban kívánjuk a magasabb szénhidrátot tartalmazó és zsírosabb ételeket. A stresszevés során ráadásul nem csak egészségtelenebb ételeket választunk, de többet is eszünk, a szervezetünk pedig máshogy dolgozza fel az elfogyasztott ételt, mint normál helyzetben.

gyumolcs
Forrás: pixabay.com

Így kezelhetjük

A kutatást végző szakemberek azt tanácsolják, hogy először is ismerjük fel a kiváltó okot és azokat az érzelmeket, amik a stresszt okozzák bennünk. A mostani helyzetben ez sokkal nehezebb lehet, ezért ha kezelhetetlennek érezzük a problámát, mindenképp érdemes szakemberhez fordulni. Sokat segíthetünk azzal is, ha munka közben zöldteát tartunk a kezünk ügyében, amit naponta kétszer kortyolgassunk, óránként pedig tartsunk néhány perc szünetet munka közben. Ilyenkor együnk egy almát vagy más gyümölcsöt. A fizikai aktivitás szintén ellenállóbbá tesz a stresszel szemben. Iktassunk be napi rendszerességű testmozgást, ha többet nem is, de egy kellemes, fél órás sétát mindenképpen. Otthon csak egészséges ételeket tartsunk, így könnyebben állunk ellen a kísértésnek. Ne tartsunk otthon édes kekszet, süteményeket, inkább rágcsáljunk zöldségeket vagy magokat, aszalt gyümölcsöket. A rendszerességre is figyeljünk oda, ne várjuk meg, míg nagyon éhesek leszünk. Együnk három óránként, de mindig egészséges ételeket és kis mennyiséget. 

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?