Évről évre népszerűbbé válik a pilates edzésforma, és ez nem véletlen. Több területen fejti ki jótékony hatását.

A hollywoodi sztárok már évek óta választják a pilatest, ugyanis általában feszes, kemény, szálkás izomzatot szeretnének. Őket követve egyre többen kezdték el felfedezni a Joseph Pilates által kifejlesztett gyakorlatokat. A mozgásforma eredetileg katonák rehabilitálására szolgált, de hamar bebizonyosodott, hogy nem csak az izmok visszaállítására, de továbbfejlesztésére is tökéletes, sőt, az egész testet karbantartja.

Sérülésmentes sportolás

Három fontos tényezőt érdemes kiemelni a pilates kapcsán, az egyik az, hogy úgy sportolhatunk, hogy egyáltalán nem terhelődnek az izmok, a sérülés veszélye elenyésző. A lassabb és kíméletes mozdulatok a jóga pózokat, gyógytorna mozdulatokat és erősítő edzés technikákat kombinálnak, a porcokat és a szalagokat maximálisan megkímélve, így rehabilitációs edzésként is könnyen végezhető.

Szálkás izomzat

A test összes izma mozog, mindent egyszerre erősít a pilates, még a belső izmokat is. Épp attól érezzük edzés után azt a fajta izomlázat, amit korábban sosem, ugyanis a mélyizmok keményen dolgoznak. A gyakorlatsorok elvégzéséhez egy speciális pozíciót kell elsajátítanunk, ez olyan, mintha behúznánk hasunkat a gerincünk felé. Ezt kell hosszan megtartani, ez a fura mozdulat adja a pilates módszer alapját.

Elég hetente kétszer egy órát pilatesezni, hogy néhány hét alatt észrevegyük, elkezdett tónusosabb lenni a karunk, hasunk, combunk, fenekünk. Minden izomcsoporton megmutatkoznak a helyesen végzett gyakorlatok.

pilates
Forrás: pexels.com

Hajlékonyság és jó testtartás

A statikusabb és a dinamikusabb feladatok is segítenek hajlékonyságot fejleszteni, folyamatosan nyúlnak az izmok, a szalagokat kímélve, és már néhány hét rendszeres pilatesezés után érezhetjük, hogy karjaink, lábaink, derekunk, sőt, még a beállt hátizmaink is egyre hajlékonyabbak, egyre könnyebben mennek a gyakorlatok.

A hajlékonyság fejlesztése mellett a testtartásunkra is remek hatással van a pilates, már néhány edzés után egyenesebb a hátunk, egyszerűbben tartjuk magunkat nem csak az edzések, hanem a hétköznapok során is a megfelelő pozícióban.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.