Sportolni a legtöbbször öröm egy gyerek számára, főleg, ha ő maga választhatja ki, mit mozog. A csapatsportoknak pedig plusz előnyeik is vannak számukra, mert nem csak a testüket hozzák egyensúlyba.

A sok változás, a saját testük feletti kontroll elvesztése sokakat megrémít, úgy érzik, kilógnak a sorból, nem találják a helyüket, akár depresszióig is eljuthat az állapotuk. Ebben az időszakban kifejezetten pozitív hatása van a sportoknak, mert egyrészt segítik a változások pozitív irányba terelését, levezetik a stresszt, javítja az állóképességüket, felszabadítja a boldogsághormonokat, erősödik a belső motivációjuk és sikerélményekhez jutnak.

sport_gyerekek
Forrás: unsplash.com

A csapatsportok a sok mozgásforma között is kimagasló eredményt hozhatnak, mivel nemcsak mozog a gyerek, de közben másokkal együtt is működik egy eredmény érdekében.

A csapatsportok elősegítik a szociális érzelmi gátló kontroll és önszabályozási képességek fejlődését, mivel a játékosoknak követniük és emlékezniük kell a játékszabályokra, felváltva, együtt kell működniük a csapattársakkal, bizalmat kell építeniük egymásban, és meg kell tapasztalniuk az empátiát is mások iránt a győzelmek és a vereségek kapcsán.

Természetüknél fogva a csapatsportok és más célirányos vagy strukturált csoportos tevékenységek elősegíthetik a társadalmi kommunikáció tanulását, az önhatékonyságot, az együttműködést, az integritást és a csoportszabályok és célok tiszteletben tartását a kisebbeknél is.

Vagyis a kortárs szocializációs készségek sokkal nagyobb mértékben tudnak fejlődni, mint az egyéni sportokban, vagy más tevékenységekben. És persze egy csapat tagjai közül biztosan talál legalább 1-2 barátot minden gyermek. Ha pedig nem jön ki jól valakivel, az sem probléma, a konfliktusok helyes kezelése, megélése, a kommunikáció fejlesztése szintén fontos emberi dolog. Ebben a szülők lehetnek nagy segítség, amennyiben ők jó példát láttak elődeiktől.

Forrás: https://www.healthline.com/health-news/how-team-sports-change-kids-brains
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.