A hot, vagyis bikram jóga egy olyan jógafajta, ahol az ászanákat egy felfűtött teremben gyakorolják, 40°C fokon és 40-50%-os páratartalom mellett.

A jóga eredetileg sokkal több, mint egy mozgásforma. Összekapcsolódást jelent a természettel, a teremtővel és belső önmagunkkal. A jóga egy olyan folyamat együttes, amelyben az ember a teste és elméje szabályozása által megpróbálja megismerni a saját eredeti önvalóját, belső énjét, spirituális határait. A jóga alkotó elemei közé tartoznak a testgyakorlatokat, a relaxációs és meditációs technikák ismerete, de az igazi jóga követők életmódbeli kritériumokat is betartanak.

hot_joga_hatasa
Forrás: unsplash.com

A hot jóga vagy bikram jóga eredetileg 40°C-on vagy afelett történik, de manapság ettől eltérő foglalkozások is vannak, azonban mindenképp 30 fok felett kell, hogy megtartásra kerüljön a jóga óra. A hot jógában az ászánák is eltérnek kicsit a hagyományosaktól, illetve a jógik elég határozott kereteken belül végeztetik a mozdulatsorokat, van egy állandó jellege ezeknek az óráknak, eredendően 26 ászánán kell végig menni mindig. A módszer kitalálója Bikram Choudhury jógi, akinek a hot jógát köszönhetjük.

A hot jóga lényege, hogy a melegben jobban megnyúlnak az izmok, a test mozgékonyabbá válhat, ugyanakkor nagyobb a kihívás az elmének a mentális fókusz megtartására. A jóga nemcsak a fizikai síkon hat, hanem lelkileg is, igaz ez a bikram jógára is.

Hasznos tanácsok a bikram jóga órákra:

  • Az óra után hidratáljunk elsősorban! Közvetlenül az óra előtt, és pláne közben nem tanácsos inni, csak ha nagyon kiszáradtunk.

  • Az izzadság a hot jóga velejárója, erre készüljünk fel lélekben. Ne törölgessük magunkat az órán, felesleges, és el is vonja a mentális fókuszt.

  • Mivel sokat izzadnak az érintettek, fontos a megfelelő ruházat. Ez lehet leggings, biciklis nadrág, sport top, de mindenképp kerüljük a bő, lógó ruházatot, mert kellemetlen lesz amikor ez csurom vizessé válik.

  • Ne együnk az edzés előtt!

  • Igyekezzünk csak az orron át venni a levegőt!

  • A testnek idő kell megszoknia ezt a mozgásformát. Ha kellemetlenül érezzük magunkat, üljünk vagy feküdjünk le, lélegezzünk orron át. Próbáljuk meg nem elhagyni a termet!

  • Figyeljünk az oktatóra, tartsuk be az előzetes tanácsait, ha újak vagyunk! Adjunk magunknak időt az adaptációra.

  • Ha bármi egészségügyi problémánk van (cukorbetegség, magas vérnyomás, szív problémák, terhesség) akkor mindenképp erről konzultáljunk előtte a szakemberrel!

A bikram jógának számos előnyös hatása lehet hosszú távon. Edzi a szívet és a keringési rendszert, növeli az ellenállóképességet, edzi az ember lelkét is, segíthet a depresszió, szorongás leküzdésében, növeli a hajlékonyságot, jót tesz a csontok és a mozgásszervek egészségének, rugalmasabbá tesz, méregtelenít, felfrissíti és feszesíti a bőrt, csökkenti a stresszt, optimalizálhatja a vércukorszintet és több kalóriát is égetünk el vele.

Forrás: https://www.healthline.com/health/hot-yoga-benefits
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.