Sokan nem is gondolják, de a test finom átmozgatása és a nyújtás segíthet a kellemesebb éjszakázásban, a jobb alvásban.

Vannak, akik hihetetlenül jól tudnak aludni, mások viszont képtelenek az agyukat kikapcsolni még órák múlva is. Pedig az agy ekkor pihen, dolgozza fel a történéseket, és persze a többi szervrendszerünknek is létfontosságú a minőségi pihenés. Ha már kipróbáltuk az összes nyugtató gyógyteát, és a melatonin sem elég hatásos, de nem szeretnénk gyógyszerekhez nyúlni, érdemes a mozgást is bevezetni a lefekvés előtt.

nyujtas_alvas
Forrás: unsplash.com

Természetesen nem intenzív tornáról van szó, mert az aktív sport inkább felpörgeti az elmét, mégha a test el is fárad. Jobb lefekvés előtt pár órával már hanyagolni az ilyesmiket, azonban vannak gyakorlatok, melyek elősegítik a pihenésünket. A lassú mozgások összehangolják a légzésünket, lelassítják az agyat, és csökkentik a stresszt.

  • Medveölelés. Álljunk meg, húzzuk ki magunkat, lélegezzünk mélyeket. Tárjuk ki a karjainkat nagyra (belégzés), majd lassan öleljük körbe magunkat, kilégzéssel. Tartsuk meg picit a nyújtást, érezzük a lapockákat a kézfejünkkel és a felsőhát domborodását.

  • Nyak nyújtások. Álljunk egyenesen, vagy üljünk le egyenes gerinccel egy kényelmes pozícióba. Döntsük oldalra a fejünket, de a vállunk ne emelkedjen meg! Törekedjünk a karjainkkal lefelé, a fülünkkel pedig a vállunk irányában. Tartsuk a nyújtást 3-5 légvételen keresztül. Ismételjük a másik oldalra, lassan!

  • Child-pose. A gyermekpóz kivitelezéséhez térdeljünk a földre, majd üljünk be a combjaink közé. Lassan hajoljunk előre, nyújtsuk ki a karjainkat, végül a felsőtesttel is feküdjünk el a talajon. Nagyon jó relaxációs póz, amit akár 5 percig is érdemes tartani.

  • Feküdjünk hanyatt, emeljük fel a lábainkat nyújtva. Óvatosan, finoman közelítsünk nyújtott lábainkkal a mellkas felé. Kezünkkel óvatosan segíthetjük, a térdek enyhén behajlíthatóak. Ezután hajlítsuk be az egyik lábat és kezünkkel húzzuk a mellkas irányába. Hajtsuk végre a másik oldalra is.

  • Maradjunk hanyattfekvésben. Húzzuk fel lábainkat úgy, hogy térdeink kifelé döljenek, talpaink összeérjenek és combunk feküdjön a talajon. Karjainkat tárjuk szét, elfektetve a földön. Hunyjuk be a szemünket és relaxáljunk pár percig. Mondjunk pozitív megerősítéseket vagy tűzzünk ki célokat.

Forrás: https://www.healthline.com/health/stretching-before-bed#neck-stretches
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.