A jóga egy olyan testi-lelki gyakorlat, amely egyesíti a fizikai pózokat, a légzés szabályozását és a relaxációt. Sokféle stílusa, formája és intenzitása létezik. A jóga csökkentheti a vérnyomást, a pulzust, a stresszt és a szorongást. A szülés előtti jóga például segít a nőknek felkészülni a vajúdásra, sőt elősegítheti a baba egészségét.

A fizikai alapú Hatha jóga a legrégebbi és leggyakoribb jóga irányzat. Kezdőknek a legjobb választás lehet, mert az órák lassabb üteműek folyásúak, könnyebb mozgásúak és változatosak. A legtöbb jóga stílus ebből az irányzatból fejlődött ki és ezen alapul. Vannak azonban más, fizikai alapú jóga stílusok is, mint például a kriya, a raja és a karma jóga.

Függetlenül attól, hogy milyen típusú jógát választ, a legtöbb általános jógagyakorlatok fő különféle pózokat, ászanákat tartalmaznak, amelyek célja az izomerő és a rugalmasság növelése, valamint a légzés kontrolljával az elme lecsendesítése és a tudatosság javítása.

hot_joga_fogyas
Forrás: pixabay.com

A jóga rendszeres gyakorlása javíthatja egészségi állapotot. Például:

 • javíthatja a hangulatot és az általános közérzetet
 • csökkenti a stresszt és a szorongást
 • javíthatja az egyensúlyt, a rugalmasságot és a mozgásteret
 • növelheti az izomerőt
 • segíthet csökkenteni a krónikus betegségek (például a szívbetegségek és a magas vérnyomás) kockázati tényezőit
 • enyhíthet a depresszió, a fájdalom és az álmatlanság tünetein.

A hot (forró) jóga a jóga egyik „erőteljes” formája, melynek során különböző intenzív álló és nyújtó testtartásokat végeznek nagyon meleg, párás teremben (35-40°C, 40 százalékos páratartalom). A testtartások az összes fő izomcsoport hosszan tartó, erőteljes és tartós összehúzódását igénylik. A pózok igényességét és a meleget úgy tervezték, hogy emelje a pulzusszámot és fokozza az izomzat munkáját. A fokozott izzadás segít a méregtelenítésben és a melegben sokkal több kalóriát éget el a test, így heti három alkalommal havi több kilogrammnyi súlycsökkenés is elérhető. Tehát a hot jóga hasznos kiegészítő lehet egy általános testsúlycsökkentő tervnek, amely magában foglalja a rendszeres aerob testmozgást és az egészséges étrendet.

A forró jóga edzés intenzitása és a magas hőmérséklet miatt bizonyos embereknél esetleg problémákat okozhat, ezért az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni a hot jóga elkezdése előtt és a gyakorlatok során:

 • ha bármilyen krónikus betegsége (például szívbetegség) van, kérje kezelőorvosa tanácsát
 • az edzés előtt, alatt és után érdemes sok vizet inni
 • olyan oktatót válasszon, aki figyelembe veszi az igényeit
 • ha egy póz kényelmetlen vagy nem tudja tartani, amíg az oktató kéri, ne tegye
 • ha szédül vagy rosszul érzi magát, azonnal álljon meg és forduljon orvoshoz.
Forrás: https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-q-and-a-hot-yoga-for-weight-loss-and-overall-health/
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.