Egy nevezetes kutatás során a szakértők világszerte arról számoltak be, hogy sok hátfájdalmakkal élő beteg rossz típusú terápiát kap - ezt kell tudnod a témáról.

Abbahagytad a mozgást

Ha hátfájásról van szó, sok a zavartság és a sok szenvedés. "A derékfájás ma a fogyatékosság legnagyobb globális oka" - mondja Martin Underwood professzor az Egyesült Királyság Warwicki Egyeteméről, a The Lancet orvosi folyóiratban megjelent, a derékfájásról szóló új tanulmánysorozat egyik szerzője.  Jelenleg világszerte több mint 540 millió ember szenved ebben - mutat rá. Az új eredmények szerint - amelyet egy orvosok és kutatók nemzetközi csoportja állított össze - sok szakértő rosszul kezeli a problémát. "A közhiedelem, az egészségügyi gyakorlatok és a munkahelyi politikák egyre inkább elterjedt, de többnyire haszontalan ötletekhez vezettek, miszerint a hátfájás olyan orvosi probléma, amely a szokásos tevékenységek leállítását teszi szükségessé" - mondja Dr. Underwood. Az ellenkezője igaz.

Nincs szükség MRI-re

Amint orvosod kizárja az olyan súlyos kérdéseket, mint a rák, a törés, a fertőzés és az ízületi gyulladás, a hátvizsgálat felesleges költség. "Mindenki másnak nem specifikus derékfájása van, és ugyanúgy kezeljük őket" - mondja a Lancet kutatás vezető szerzője, PhD Rachelle Buchbinder professzor, az ausztráliai Monash Egyetem klinikai epidemiológiai kutatója. "Sajnos a betegek néha nagyon rástresszelnek arra, hogy bizony konkrét diagnózist kell találniuk." Bár a hátfájást szenvedők szorgalmazhatják a vizsgálatokat, mondja Dr. Buchbinder, a bizonyítékok azt mutatják, hogy a képalkotás nem sokat segít a fájdalom forrásának azonosításában.

Nincs szükség injekciókra

Ha orvosod javasolja az érzéstelenítők vagy szteroidok gerinc injekcióit, húzd be a féket. Dr. Buchbinder szerint ez a derékfájás „gyógykezelésének” része: „Ahelyett, hogy a derékfájást az élet mindennapi, normális részeként kezelnék, orvosi problémának tekintik. Az orvosok gyakran úgy gondolják, hogy valamit tenniük kell - sajnos gyakran olyat tesznek, ami rossz. ” Az orvosok túl gyakran használják a gerincinjekciókat, a Lancet-szerzők egyetértenek. "A bizonyítékok nem támasztják alá felhasználásukat, és nem tartalmazzák a nem specifikus derékfájás kezelésének legjobb gyakorlati irányelveit" - mondja Dr. Underwood. "A súlyos mellékhatások (például idegkárosodás) lehetősége azt jelenti, hogy ezeket a kezeléseket a legjobb elkerülni."

Nem kell műtét

A műtét - beleértve a gerincfúziót is - egy másik rendkívül invazív és túl gyakran alkalmazott kezelés. A Lancet-szerzők nem javasolják ezt a választást. Sajnos az orvosok és a betegek fejében rengeteg tévhit van erről a kockázatos eljárásról, mondja Dr. Underwood. Dr. Buchbinder szerint egyszerűen nincs magas színvonalú bizonyíték arra, hogy a fájdalom miatt műtétre lenne szükség. Mégis néhány orvos és más egészségügyi szakember még mindig hisz ezekben a kezelésekben, mondja.

Nincs szükség fájdalomcsillapítókra

Ha egyszer és mindenkorra enyhíteni szeretnéd a hátfájásodat, nézd meg, hogy a tudomány megerősíti-e a valójában. Ez biztosan szól a fájdalomcsillapító mellett. "Az erős opioidok, mint például a fentanil és az oxikodon, alig befolyásolják a tartós derékfájást, sőt, hosszú távon használva még súlyosbíthatják is a fájdalmat" - mondja Dr. Underwood. "Tudjuk, hogy jelentős függőségi, túladagolási vagy akár halálozási kockázattal járnak." Dr. Buchbinder szerint rövid ideig használhatók, de ezt a lehető leghamarabb le kell állítani, mert a kár meghaladja az előnyöket. Ha már szeded ezeket a gyógyszereket, beszélj egy szakértővel, aki segít az leszokásban, és keress fel egy új orvost a fájdalmad különböző megközelítéseiről.

Képek forrása: pixabay.com

 
Neked ajánljuk

A bakteriális vaginózis veszélyei a terhességben (x)

Babára, mamára is veszélyes lehet a bakteriális hüvelyfertőzés. A bőséges, halszagú folyással járó gyulladással mindenképpen keressünk fel szakorvost, és törekedjünk a meggyengült hüvelyflóránk helyreállítására.