Otthoni edzésekhez és nyújtáshoz is tökéletes kellék a fitneszlabda.

A fitneszlabda, vagy ahogy a sportolók közül sokan hívják, fitball univerzális eszköz, hiszen nyújtáshoz, edzéshez, gyógytornához, de még irodai szék helyett, íróasztalnál üléshez is jó alternatíva. A rugalmas, nagy méretű labdán ülve egyenesebb marad a hátunk, könnyebben alakítunk ki helyes testtartást, és legfőbb előnye, hogy az ízületeket is kíméli.

Ha statikus gyakorlatokat végzünk, ha dinamikusakat, a rugalmas fitball segít, hogy minél kisebb ízületi súrlódás jöjjön létre, így kímélő, de hatékony edzéseket vagy gyógytornát végezhetünk rajta.

Ha nem csak edzős időben, hanem nap közben szék helyett is fitneszlabdát használunk, kevésbé tudunk görnyedni, vagy előreesett vállal ülni, a labda ugyanis nem hagyja. Mivel nincs teljesen alátámasztva a testünk, így sokkal inkább rá vagyunk kényszerítve a jó tartásra. Emellett az ízületeinket is folyamatosan kényelmesen tartja a labdán ülés, akkor is, ha csak dolgozunk, és nem edzünk épp rajta.

fitneszlabda
Forrás: pexels.com

A gerinc és az ízületek mellett a medencét is erősíti, illetve a mélyizmokat is tréningezi mind gyógytorna, mind sima ülés közben is, azonban akkor lehet a legjobban erősíteni, gyógytornázni és ülni is rajta, ha megfelelő magasságú labdát használunk. A saját magasságunkhoz mérve érdemes megvásárolni az eszközt, 160-170 centis testmagassághoz 65 cm, ez alatt 55 cm, 170-190 között 75 cm legyen az átmérője, 190 centis testmagasság felett pedig 85 cm az ideális.

Bátran kísérletezzünk a videómegosztókon látható tornagyakorlatokkal fitballon, illetve az egész napos ülőmunka végzéshez is szoktassuk rá magunkat fokozatosan. Ízületeink és izmaink is hálásak lesznek érte.

Borítókép forrása: pexels.com

 

 

 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?