Ha szeretnénk jobban igénybevenni a testünket és mentálisan is kipróbálnánk egy kihívást, a haditengerész edzés egy izgalmas mód erre.

Az elmúlt néhány évben páratlan népszerűségnek örvendenek az úgynevezett “obstacle course” azaz akadálypálya típusú sportok. A crossfit közösségekből kinőtt kihívások elsősorban erőnléti és állóképességi tesztként működnek elszánt és a testük határait bőven feszegető sportolóknak, akik úgy érzik, hogy a mindennapos edzés és tréning már nem tartogat kihívásokat.

Így lett aztán népszerű az Iron Man, a Tough Mudder vagy a Spartan Race. Akadálypályán, sárban, és különféle építményeken keresztül tesztelik önmaguk fizikai és mentális képességeit egy olyan versenyben amit a legtöbben be sem tudnak fejezni.

Ám mindezek közül kiemelkedik egy, amit sokan a világ legkeményebb, civilek számára is elérhető tréningjeként tartanak számon. A Mark Divine nyugalmazott haditengerész parancsnok által fémjelzett SEALFIT rendszeresen megrendezi a Kokoro Camp nevű ötnapos kihívást, ahol már a bejutási feltételek is a legtöbb ember számára nehezen teljesíthetők.

A világ egyik legbrutálisabb kiképzési programját az amerikai haditengerészet kötelékében szolgáló Navy SEAL-ek tudhatják magukénak. Itt is az első hét a nagy szűrő, az úgynevezett Pokol Hete, ahol öt napon keresztül a jelöltek nem alhatnak csak megadott időszakokban, nem ehetnek, csak amikor megengedik nekik és megállás nélkül fizikai és mentális megterhelésnek vannak kitéve. A kiképzés célja, hogy lebontsák az egyént, majd a rutinos, ösztöni elemektől kezdve újraépítsék azt, felépítve a rettenthetetlen Navy SEAL-t. 

haditengeresz
Forrás: pexels.com

Mark Divine számos haditengerész kiképzésében vett részt, majd miután leszerelt, megalapította vállalkozását, ahol ugyanezt kínálja civilek számára. A haditengerészet fittségi tesztjéhez hasonló tesztet kell tudni teljesíteni a bejutáshoz, ami azonban még nem garantál semmit. A Kokoro Campen három napon keresztül szimulálják a Pokol Hetét, ahol olyan terhelésnek leszünk kitéve, mint a hajnali kettőkor teljes menetfelszerelésben hegymászás, vagy a jéghideg vízben fekvőtámaszozás. A tréning alatt véletlenszerűen be vannak iktatva pihenők is, ám amikor már úgy éreznénk, hogy picit megnyugodhatunk, a fáradtságtól azonnal elkezd elnehezedni a szemünk, mire géppuskaszóra riadva azon kapjuk magunkat, hogy kétszáz darab négyütemű fekvőtámasz a büntetésünk a lankadó figyelem miatt.

A Kokoro Camp-et kevesen kezdik el és még kevesebben tudják befejezni. Azok, akik sikeresen teljesítik egy életre szóló élményként emlegetik. Ha úgy érezzük, hogy elég jó formában vagyunk hozzá, érdemes megpróbálni a belépőszintű felmérést, hogy lássuk, valóban olyan fittek vagyunk-e mint gondoljuk.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.