A nők általában mellnagyobbítás céljával keresik fel a sebészt, de ennek ellenkezője is előfordul, ekkor beszélünk redukciós mammoplasztikáról.

A túl nagy mellekkel rendelkező nőknek gyakran fájdalmas fizikai tünetei vannak, mivel a mellek súlya a nyakon, a vállon és a háton helyezkedik el. Néhány nő állandó fejfájástól, rossz testtartástól és porckorongsérvtől is szenvedhet emiatt. Ezenkívül néhány nő öntudatosnak érzi magát, vagy negatív testképet érez a mellei mérete miatt. A mellcsökkentő műtét ezekre a fizikai és pszichológiai kihívásokra is megoldás lehet, ráadásul járóbeteg szolgáltatás keretén belül végzik manapság, maximum 1-2 napos orvosi kontrollt igényel a helyszínen.

mellkisebbito_mutet
Forrás: unsplash.com

A mellredukciós műtét előtt az orvos emlővizsgálatot végez annak megállapítására, hogy a páciens egészséges-e, és alkalmas a műtétre. Szükség lehet mammográfiára vagy más laboratóriumi vizsgálatokra, vérvételre, képalkotó vizsgálatokra. A műtét általában altatásban zajlik, de előfordulhat helyi érzéstelenítésben is.

A műtét előtti napokban el kell hagyni bizonyos gyógyszerek szedését, lelkileg fel kell készülni, gondoskodni kell kíséretről a műtét utánra. A műtét napján (vagy megelőző nap) általában az étel és vízfogyasztás már korlátozott lesz az orvos utasítására.

A műtét során a mell zsírszöveteiből eltávolítanak, és a bőr mennyiséges is módosulhat. Ha szükséges a bimbó korrekciójára is sor kerül. Végeredményképp a mell kisebb, feszesebb lesz, olyan formájú, amit előzetesen megbeszéltünk a plasztikai sebésszel. A műtét után a melleket géz típusú kötszerbe csomagolják, és a mellekből orvosi csövek vezetik el a felszaporodó szövetnedvet, gennyet, így a duzzanat hamarabb elmúlik. A lábadozás sajnos nem fájdalommentes. Pár hétig antibiotikum szedése is javasolt a fertőzések elkerülése végett.

A gyógyulási időben tilos emelni, fizikai aktivitást végezni, és csak speciális melltartó hordható. A teljes gyógyulás és a végleges forma kialakulása hónapokig is eltarthat, ám a nők nagy része elégedett a végeredménnyel, és utána mind fizikálisan, mind lelkileg jobban érzik magukat.

Forrás: https://www.healthline.com/health/breast-reduction-scars
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.