Sokakat zavar, hogy szemük alatt hatalmas, ödémás rétegek, úgynevezett táskák vannak, amiket szinte lehetetlen praktikákkal eltüntetni.

A táskás szem egy genetikailag meghatározott állapot, ami ellen nagyon nehéz küzdeni. Vannak, akik különböző tapaszokkal igyekeznek lehúzni a bőrduzzanatot, illetve vannak krémek is, amelyek szinte kiszívják onnan a nedvességet, ám ez csak egy fél napra nyújt megoldást. Akik véglegesen szeretnének megszabadulni a táskáktól, mert esztétikailag annyira nincsenek kibékülve vele, azoknak a korrekciós műtét jelenthet végleges megoldást.

taskas_szemek
Forrás: unsplash.com

A műtét lényege, hogy a megereszkedett, petyhüdt, lógó alsó szemhéjakat korrigálják, és ezt gyakran más arckorrekciókkal együtt végzik el, helyi érzéstelenítésben. A beavatkozás 1-2 órát vesz igénybe, utána pedig napokig véraláfutás, duzzanat és érzékenység tapasztalható. Mivel a gyógyulás nem azonnali, és a szemet nem takarják le, érdemes azzal számolni, hogy szabadságot kell kivenni a regenerációs időszakra.

A táska műtétet blepharoplasztikának is nevezik, célja, hogy az idős korban -vagy genetikai tényezők miatt- megereszkedett, nem feszes bőrt újra rugalmassá, feszessé tegye. A táskák oka lehet örökletes, de lehet időskori ráncosodás, a kollagén és a zsírszövet elvesztése, ödémásodás és a bőr elvékonyodása is.

Az alsó szemhéj műtét úgy működik, hogy helyi érzéstelenítésben (vagy altatásban), ülő testhelyzetben eltávolítják a felesleges bőrt és zsírt, és a szem alatti bőrt összevarrják, így az alsó szemkörnyék feszesebbé válik. Mivel nagyon érzékeny és finom szerkezetek vannak a szemfenék körül, beleértve a szemizmokat és magát a szemgolyót is, így a műtét finom, precíz megközelítést és nagy szakértelmet igényel, hogy a szem alatti terület kisimuljon, és kevésbé duzzadjon, illetve hogy a látószervünk még véletlenül se sérüljön.

Az alsó szemhéj műtétje nemcsak táskákra alkalmazható, a következő kozmetikai problémák kezelésére jó:

  • az alsó szemhéjak aszimmetriája

  • táskás alsó szemkörnyék

  • a szemhéj megereszkedése

  • a szemhéj ráncossága

  • sötét szem alatti karikák

A műtét után a páciens elhagyhatja a klinikát, de érdemes kísérőt hívnia, mert ilyenkor a szervezet stresszt él át, és arra mindenki másként reagál. 48 óráig biztosan borogatni kell a területet, és a szakorvos adhat gyulladásgátló gyógyszert vagy antibiotikumot is a fertőzések elkerülése végett. Ha nem felszívódó varratokat alkalmaztak, akkor 7-10 nap után van varratszedés. A duzzanat, véraláfutás általában 10-14 napig marad, és hirtelen tűnik el. Ebben az időszakban sokat pihenjünk, ne tegyük ki magunkat semmilyen fizikai megterhelésnek, tartsuk be az orvos utasításait, igyunk sok folyadékot, és borogassuk, hűsítsük a szemkörnyéket!

Aki nem mer vagy nem szeretne belevágni ilyesmibe, de zavarják a szem alatti táskák, azok lézeres feszesítő kezelésben vagy bőr alatti feltöltésben (pl.hialuronsav) gondolkodhatnak még.

Forrás: https://www.healthline.com/health/eye-bag-surgery
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.