A zsírleszívás, más néven lipoplasztika, lipectomia a kozmetikai sebészet egyik fajtája, amely során feldarabolják és leszívják a testből a zsírt. A látványos eredmény azonban csak megfelelő életmóddal lesz tartós.

A zsírleszívást gyakran alkalmazzák a hason, a combon, a fenéken, a nyakon, az állon, a karok felső és hátsó részén, mellkason, de még a háton is. Alkalmas az amúgy nehezen “zsírtalanítható” helyek esztétikusabbá tételére, ahonnan egyszerűen lehetetlen szinte lefyogyni. A zsírleszívás a leggyakoribb kozmetikai művelet az Egyesült Államokban, évente több mint 300 000 eljárást hajtanak végre, de hazánkban is népszerű. A leszívott zsírt olykor más helyekre injektálják vissza, így sokféle beavatkozás kivitelezhető a módszerrel.

zsirleszivas
Forrás: unsplash.com

A zsírt egy üreges műszeren keresztül, kanülön keresztül távolítják el. Ezt a bőr alá helyezik és erőteljes, nagynyomású vákuummal összeroncsolják a szöveteket és leszívják a zsírt.

A tévhitekkel ellentétben a zsírleszívás nem egy fogyókúrás módszer, nem alkalmas nagy tömegtől való megszabadulásra, szépészeti, kozmetikai eljárás, ami segít a problémásabb területeken is megoldani a helyzetet. Nem alkalmas a striák, cellulit és terhességi csíkok vagy a gödröcskék eltüntetésére. Kontúrozza a testet, véglegesen eltávolítja a zsírsejteket, ám a biztonságos eltávolítható mennyiség korlátozott. A zsírleszívás látványos, de tartós csak akkor lesz, ha az ember odafigyel az életmódjára. Ellenkező esetben a megmaradt zsírsejtek még nagyobbra dagadnak, tehát a kevesebb sejt is képes újabb zsírraktározásra.

A zsírleszívás általában csak akkor javasolt, ha az életmódváltás nem érte el a kívánt eredményt. Képes kezelni azokat a zsíros részeket, testtájakat, amelyek ellenállnak a testmozgásnak és az étrendnek.

A zsírleszívásnak van néhány kockázata is, beleértve a fertőzést, zsibbadást és hegesedést. Ha túl sok zsírt távolítanak el el, csomók vagy horpadások maradhatnak a bőrön. Kijelenthető, hogy a sebészeti kockázatok az eltávolított zsír mennyiségéhez kapcsolódnak.

A lipoplasztikát néhány esetben nem kozmetikai eljárásként, hanem orvosi módszerként végzik. Ilyen betegségek, állapotok:

  • Lymphedema: krónikus vagy hosszú távú állapot, amelyben a nyirok néven ismert folyadék összegyűlik a szövetekben, ödémát vagy duzzanatot okozva. Az ödéma általában a karokban vagy a lábakban jelentkezik. A zsírleszívást a duzzanat, kellemetlen érzés és fájdalom csökkentésére használják .

  • Gynecomastia: A zsírmell (férfiaknál) kezelésére alkalmas.

  • Lipodystrophia szindróma : A zsír a test egyik részében felhalmozódik, a másikban elveszik vagyis asszimetriát okoz. A zsírleszívás javíthatja a páciens megjelenését azáltal, hogy természetesebb kinézetű lesz a testzsír eloszlása.

  • Lipoma: Ezek jóindulatú, zsírdaganatok, melyeket leszívnak.

A zsírleszívás igen fájdalmas eljárás tud lenni, és hosszadalmas a gyógyulási fázis, amennyiben nagyobb testtájat érintett. Számos szabályt be kell tartani a szép végeredmény érdekében. Szóval ez az eljárás nagy körültekintést és hosszas mérlegelést igényel, illetve persze a legkiválóbb szakember megtalálását.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/180450
Borírtókép forrása: unsplash.com